eJobs: Circa 600.000 de aplicări în prima lună a anului; cele mai căutate, joburile din retail, prestări servicii, IT
Telex » Știri 5 februarie 2021
Aproape 600.000 de aplicări pentru locuri de muncă au fost înregistrate în prima lună din an, cele mai căutate joburi fiind în sectoarele retail, prestări servicii, IT ori banking şi servicii financiare, relevă datele platformei de recrutare eJobs, relatează Agerpres. Astfel, peste 300.000 de aplicări au fost înregistrate pentru angajatorii din retail, 100.000 pentru cei din domeniul prestări servicii, tot 100.000 pentru cei din IT şi aproape 90.000 în bănci şi servicii financiare. „Începutul de an a fost unul în care specialiştii pare că s-au reactivat. Asta şi pentru că au văzut că a crescut exponenţial numărul de locuri de muncă din piaţă, inclusiv cele compatibile cu nivelul lor de pregătire şi experienţă. Dincolo de numărul mare de joburi din retail şi din call-centere, luna ianuarie a venit cu multe oferte în sectoare precum banking, IT sau farma, iar candidaţii cu experienţă vor să profite de aceste ferestre de oportunitate”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Potrivit unui comunicat al eJobs România, aproximativ 60.000 de candidaţi din categoriile de experienţă mid-level (2-5 ani de experienţă), senior level (peste 5 ani de experienţă) sau manageri au aplicat în luna ianuarie pentru un loc de muncă în România sau în străinătate. Cele mai căutate au fost joburile postate de angajatorii din retail, prestări servicii, IT ori banking şi servicii financiare, aceste domenii cumulând aproape 600.000 de aplicări în prima lună a anului. Alte domenii care au suscitat un interes crescut în rândul acestor candidaţi au fost industria alimentară, construcţiile, auto, publicitate/marketing/PR sau farma.
Totodată, peste 60.000 de aplicări au fost depuse şi pentru joburile din străinătate. La fel ca în anii trecuţi, cei mai mulţi candidaţi au optat pentru un loc de muncă în Germania, Olanda, Marea Britanie, Franţa sau Danemarca, Italia şi Spania, fiind prezente mai degrabă în aplicările candidaţilor fără experienţă sau ale celor din categoria blue-collar. Tot în ceea ce priveşte alegerile celor care vor să lucreze în 2021 în afara României, domeniile care au atras cele mai multe aplicări au fost construcţiile, transport/logistică, retail prestări servicii, producţie şi IT.
„Comparativ cu anii trecuţi, mai puţin 2020, încă ne aflăm la un nivel destul de scăzut în ceea ce priveşte dorinţa românilor de a pleca să lucreze în străinătate, cu toate că numărul de joburi postate de angajatorii din afara ţării pare să crească în mod constant. Este nevoie de candidaţi, ofertele companiilor sunt atrăgătoare, însă decizia de a pleca din ţară în această perioadă este considerată în continuare riscantă. Asta deşi timpul mediu necesar găsirii unui job în România este mai mare decât era în 2019 sau în 2018”, a explicat Bogdan Badea.
Potrivit eJobs România, cei mai activi specialişti în căutarea unui job au fost cei din oraşele mari ale ţării - Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi sau Ploieşti.
În prezent, peste 25.000 de locuri de muncă pentru Romania şi străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro. Dintre acestea, aproximativ 16.000 se adresează candidaţilor din categoriile mid-level, senior level sau managerilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național