eJobs: Peste 350.000 de aplicări au fost înregistrate în ultima lună de candidații cu vârste între 18 și 24 de ani, cu 30% mai mult decât în luna precedentă
Numărul 8, 28 feb. - 5 mar. 2024 » Analize și sinteze
Peste 350.000 de aplicări ale candidaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani au fost înregistrate în ultima lună pe platforma de recrutare online eJobs, nivelul marcând un plus de aproximativ 30% față de luna precedentă. „Totodată, acest număr îi plasează la o distanță tot mai scurtă de liderii aplicărilor, respectiv candidații din segmentul de vârstă 25-35 de ani, care au avut 420.000 de aplicări în același interval de referință”, menționează reprezentanții platformei de recrutare, într-un comunicat.
„Evoluția din ultima lună se suprapune peste introducerea primelor pentru tinerii care se angajează, fie că este vorba despre prima de activare, în valoare de 1.000 de lei, prima de inserție, în valoare de 1.794 de lei sau primele de mobilitate. Pe scurt, aceste stimulente sunt acordate tinerilor șomeri neindemnizați care se angajează pentru minimum trei luni. Această măsură vine pe fondul faptului că, deși este o categorie de candidați care aplică masiv, tinerii reprezintă segmentul cu cea mai puternică reprezentare în rata șomajului. Astfel, lor le este atribuită o rată a șomajului de peste 20%, de 4 ori mai mare decât rata șomajului la nivelul întregii populații”, a afirmat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro.
În plus, România are și printre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană. Este pe a patra poziție în rândul țărilor membre, după Spania, Grecia și Suedia. „Discrepanța dintre volumul mare de aplicări și rata mare a șomajului vine și din faptul că încă sunt destul de mulți tineri care aplică inclusiv pentru joburi pentru care nu au o eligibilitate reală. Asta nu înseamnă că interesul lor pentru angajare nu este real, doar că încă nu au complet rafinate niște mecanisme de autoevaluare și, mai apoi, de selectare a unor joburi pentru care ar fi potriviți”, explică Roxana Drăghici.
Domeniile care atrag cele mai multe aplicări din partea candidaților tineri sunt retailul, call-center / BPO, servicii, IT / telecom, financiar / bancar, turism, advertising / marketing / PR și industria alimentară. Acestea sunt, totodată, și sectoarele care au cel mai mare număr de poziții entry level deschise și, prin urmare, sunt tentante pentru cei care nu au încă experiență de muncă sau o au la nivel minimal, respectiv mai puțin de doi ani. De cealaltă parte a clasamentului se află sectoare precum real estate, textile, automotive sau educație și training care reușesc mai greu să intre în orizontul de preferințe ale tinerilor.
Datele din platformă mai arată un interes peste media generală pentru joburile remote, în condițiile în care 16,3% dintre aplicări au fost direcționate către joburile ce permit munca de acasă. 82,3% dintre aplicări au fost pentru joburile care cer prezență la birou și doar 1,4% au mers spre ofertele postate de angajatorii din străinătate.
Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs.ro, salariul mediu net, la nivel național, pentru cei care lucrează pe poziții entry level este de 3.500 de lei, însă așteptările pe care aceștia le au ajung la 4.500 de lei net, pe lună.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice