eJobs: Peste jumătate dintre angajați plănuiesc să-și schimbe locul de muncă, în 2024
Numărul 48, 6-12 dec. 2023 » Roza vânturilor
Mai mult de jumătate (56%) dintre angajați au în plan să-și schimbe locul de muncă, anul viitor, principalele motive de nemulțumire fiind salariul prea mic, lipsa oportunităților reale de a crește în compania pentru care lucrează în prezent sau faptul că muncesc într-un mediu pe care îl consideră toxic, arată un sondaj realizat de o platforma de recrutare eJobs, citat de Agerpres. Astfel, potrivit eJobs, 17% dintre respondenți sunt indeciși din acest punct de vedere, iar 27% sunt mulțumiți de locul în care lucrează la ora actuală și nu se gândesc să facă vreo schimbare.
Principalele motive invocate de către cei care sunt în căutarea unui nou loc de muncă sunt legate de salariu (menționat în top 3 motive de către 59,7% dintre respondenți), faptul că nu întrevăd nicio posibilitate de creștere în compania pentru care lucrează în prezent (56,9%) sau că se află într-un mediu toxic, din punct de vedere organizațional (42,3%), se menționează în analiză.
De asemenea, aproape o treime dintre români includ în lista de motive faptul că muncesc prea mult și se simt epuizați, 16,6% că sunt nemulțumiți de faptul că nu pot lucra remote, deși și-ar dori acest lucru, 10,2% nu se înțeleg cu managerul direct, iar 4,4% nu se înțeleg cu echipa.
Întrebați cum a fost anul 2023 pentru ei, majoritatea angajaților îl descriu drept un an dificil. Astfel, 23% spun că a fost greu, la fel de mulți cred că a fost plin de provocări, iar pentru 22% a fost un an plin de incertitudini. Doar pentru 31% a fost un an bun (pentru 16% a fost un an de creștere; pentru 8%, 2023 a venit cu surprize plăcute și pentru 7% a fost mai ușor decât 2022).
Dincolo de schimbarea locului de muncă, lista de dorințe pentru următorul an include: măriri salariale, obținerea unei promovări, să lucreze pe termen lung de acasă, să își deschidă propria afacere, să înceapă un curs de reconversie profesională sau să se angajeze în afara țării. În același timp, 9% dintre cei chestionați mărturisesc că nu au niciun motiv să aibă așteptări optimiste de la anul 2024.
În ceea ce îi privește pe cei care se pregătesc de schimbarea jobului, o treime se așteaptă să își găsească un nou loc de muncă într-un interval cuprins între una și trei luni, 15% cred că va dura între trei și șase luni, iar 19% au încredere că vor reuși acest lucru în mai puțin de o lună. Totodată, pentru aproape un sfert (24%) este greu să facă o estimare, în timp ce 16% cred că va fi un proces mai lung de șase luni, acesta fiind și motivul pentru care, momentan, ezită și își dea demisia.
Conform datelor centralizate de eJobs, aproximativ 35% dintre respondenți spun că angajatorul ideal este o multinațională, 18% menționează angajatorul care permite munca remote, 16% ar vrea să lucreze într-o companie de mici dimensiuni, 13% pentru o companie românească, la fel de mulți pentru o companie din afara țării, și 5% ar alege un start-up.
Sondajul a fost realizat în perioada octombrie - noiembrie 2023, pe un eșantion de 1.250 de respondenți care, în prezent, sunt angajați.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane