eJobs: Șase din zece companii au bugetat majorări salariale în 2023, în scădere față de anul trecut
Numărul 12, 29 mar.-4 apr. 2023 » Analize și sinteze
Șase din zece companii active pe piața din România au bugetat, pentru 2023, măriri salariale pentru acest an, în condițiile în care, anul trecut, 73,7% au adoptat această măsură, relevă datele celui mai recent sondaj derulat de platforma de recrutare online eJobs, citat de Agerpres. Astfel, conform eJobs, un sfert dintre respondenții sondajului spun că salariile nu vor crește cu mai mult de 5% anul acesta, în timp de 37,5% au programate măriri între 5% și 10%, comparativ cu anul trecut. 20,8% anunță majorări între 10% și 20%, iar 12,5% spun că vor fi ajustate cu inflația.
De asemenea, peste două treimi (68,2%) dintre angajatorii români susțin că majorările salariale vor viza toți angajații din companie, dar 18,2% declară că fiecare manager de departament va decide ce angajați vor primi salarii mărite, în funcție de performanța acestora. În același timp, 9,1% au bugetat creșteri în special pentru angajații din poziții "entry level", iar 4,5% că le vor direcționa către specialiștii din companie, ca metodă de retenție.
"21% dintre angajatorii care au luat parte la sondaj spun ferm că nu vor aplica o astfel de măsură în 2023, iar principalul motiv pe care îl invocă în acest sens este faptul că se tem de un posibil context economic nefavorabil, care ar putea afecta stabilitatea companiei. Un alt argument, menționat de 12% dintre respondenți, este legat de rezultatele financiare curente ale companiei, care nu pot susține creșteri salariale în acest an", a explicat Ana Călugăru, director de comunicare în cadrul eJobs.
Potrivit sursei citate, principalele domenii în care sunt stabilite creșteri salariale în lunile care urmează sunt: Vânzări, Resurse umane, Producție, Telecomunicații, IT, Banking și Agricultură.
Cele mai multe dintre companiile participante la sondaj sunt din București (47,7%), următoarele județe, din punctul de vedere al reprezentativității, fiind Cluj, Mureș, Prahova, Brașov, Constanța, Timiș, Bacău și Suceava.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 130 de companii angajatoare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice