Elaborarea modelelor de rating în conformitate cu IFRS 9
Numărul 29-30, 11-24 aug. 2021 » Expertiza și auditul afacerilor
Rezumat: Înainte de apariția standardului IFRS 9 Instrumente financiare în 2014, elaborarea modelelor de clasificare era cunoscută în mare parte prin cerințele acordurilor de capital de la Basel privind calculul capitalului, precum și prin modelele de capital economic utilizate pentru estimarea nevoilor interne de capital. Majoritatea instituțiilor s-au bazat pe tabloul de bord al cererii privind clasificarea clienților la început și pe evaluarea adecvării lor pentru a primi un împrumut în conformitate cu propria toleranță la risc. Totuși, doar un număr mic de instituții au utilizat tablouri de bord comportamentale.
Atât abordarea bazată pe evaluarea internă Basel III (IRBA), cât și IFRS 9 se întemeiază pe principii și oferă utilizatorilor lor o varietate de abordări de modelare. Prin urmare, instituțiilor financiare li se permite să își implementeze propriile modele de rating. Cu toate acestea, în cadrul IRBA, sistemul de rating trebuie să îndeplinească cerințe minime specifice, care nu sunt solicitate în conformitate cu IFRS 9.
Articolul se concentrează pe evidențierea unei varietăți de metode și sisteme de rating aplicabile potrivit IFRS 9. Prin urmare, acesta prezintă o serie de modele statistice și nestatistice pentru construirea și estimarea sistemului de rating. În plus, beneficiile și dezavantajele sunt redate pentru fiecare abordare. Articolul se încheie cu o analiză a modelelor din cadrul IFRS 9.
Clasificare JEL: M40, M41, G24
Articolul complet este disponibil în numărul 6/2021 al CECCAR Business Review.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice