Elena Mateescu (ANM): Activitatea ciclonică din Mediterana va duce la răcirea semnificativă a vremii în toată țara, de duminică
Telex » Știri 26 septembrie, 10:46
Vremea se va răci semnificativ în România, începând de duminică, ca urmare a formării unui ciclon în Marea Mediterană, iar valorile termice maxime vor coborî brusc de la 33-34 de grade la 15 grade Celsius, în regiunile intracarpatice, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. „În continuare o vreme a extremelor meteorologice, la finalul primei luni din toamna 2024. O vreme deosebit de caldă pentru ultima decadă a unei luni septembrie în țara noastră, și vorbim de valori termice cu până la 10 grade Celsius peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă, luând în considerare, cel puțin până sâmbătă, ecartul termic de la valori de 23 până la 33, posibil 34 de grade Celsius. Vineri este posibil să înregistrăm cea mai caldă zi din această săptămână, mai ales în sudul extrem, în Câmpia Română. Chiar și sâmbătă vom avea valori de până la 33 de grade Celsius, însă de duminică vremea se va răci semnificativ în cea mai mare parte a țării și va deveni instabilă. Instabilitatea atmosferică va fi caracterizată prin averse torențiale, posibile intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie, în cea mai mare parte a țării. Chiar și în noaptea de duminică spre luni, în est și local în centrul țării este posibil să consemnăm cantități de apă, în intervale scurte de timp, însemnate cantitativ, mai ales în sud și în sud-est. La acest moment, informațiile arată o probabilitate ridicată ca ecartul valorilor de precipitații să fie între 60, 80 și chiar 100 și peste 100 litri/mp”, a menționat Elena Mateescu.
Întrebată ce determină această schimbare bruscă a regimului termic, Elena Mateescu a spus că este vorba despre o activitate ciclonică intensă care se formează în bazinul Mării Mediterane: „Vorbim despre o activitate ciclonică foarte intensă. Mediterana este una foarte caldă și știm că, până la urmă, un ciclon se intensifică atunci când o masă de aer foarte rece înlocuiește o masă preexistentă foarte caldă. Și cu cât diferențele de temperaturi sunt mai mari, cu atât intensitatea fenomenelor este mai mare. Trebuie să spunem că «beneficiem» și de aportul a ceea ce înseamnă umezeala din bazinul vestic al Mării Negre și atunci potențează evoluția și dinamica acestui ciclon. Deci, Mediterana ne așteptăm cu o evoluție, pe o traiectorie de la vest către est, alimentată, așa cum spuneam, mai ales pentru partea de sud-est a țării, și de ceea ce înseamnă bazinul vestic al Mării Negre. Diferențele de temperatură vor fi semnificative: de la 33-34 grade Celsius la o scădere până la 15 grade, cel mult, în regiunile intracarpatice, și 20-22 de grade în partea de sud-est a țării”.
Șefa ANM a adăugat că episodul de răcire a vremii ar urma să se încheie la jumătatea săptămânii viitoare. „Vremea rece va fi și în ziua de luni (30 septembrie 2024, n.r.), după care, de la mijlocul săptămânii viitoare, temperaturile vor crește și se vor apropia de ceea ce înseamnă normalul termic al datei din calendar, undeva până la 22-23 grade Celsius”, a transmis Elena Mateescu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial