Elena Mateescu (ANM): Serviciul meteorologic național trebuie modernizat până în 2027 pentru a rămâne în elita mondială
Telex » Știri 21 august 2024
Modernizarea serviciului meteorologic național trebuie finalizată până în anul 2027 pentru a rămâne în elita meteorologiei europene și internaționale, a declarat, într-o conferință de specialitate, Elena Mateescu, directoarea generală a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), citată de Agerpres. "De ce este importantă dezvoltarea serviciului meteorologic național? Inițiativa «Alerte timpurii pentru toți» trebuie să asigure serviciilor meteorologice naționale capacitatea modernizării infrastructurii, fie că vorbim de stații meteorologice, radar, sateliți sau alte instrumente cu care meteorologul lucrează atunci când emite avertizările de vreme severă sau generală. Trebuie să finalizăm această infrastructură în termen de modernizare până în anul 2027 și suntem pe drumul cel bun. În calitate și de președinte al Regiunii VI Europa a Organizației Meteorologice Mondiale, coordonăm Planul executiv de acțiune până în 2027. Este o mare responsabilitate, pentru că observăm din cei patru piloni ai acestei inițiative, pilonul doi se referă la misiunea serviciilor meteorologice, detectarea, observarea, monitorizarea, analiza și prognozarea pericolelor. Aici trebuie să devenim performanți", a punctat Elena Mateescu.
Potrivit sursei citate, aprobarea în Guvern a Strategiei Naționale de adaptare la schimbările climatice reprezintă un pas înainte către atingerea țintei "Zero dezastre climatice".
"La sfârșitul anului 2027 trebuie să putem să atingem ținta zero dezastre climatice. Este o ambiție la nivel internațional, dar ceea ce este foarte important este să aducem experiența internațională la nivel național, să putem să rămânem în elita meteorologiei europene și internaționale, să facem față provocărilor în ceea ce privește schimbările climatice și efectele schimbărilor climatice asupra fiecărui sector economic. Luni, 19 august 2024, a apărut în Monitorul Oficial Strategia de adaptare la schimbările climatice asupra căreia atât Administrația Națională de Meteorologie, împreună cu Direcția de Schimbări Climatice și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au lucrat foarte intens, astfel încât să avem la zi această strategie aprobată", a spus șefa ANM.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane