Elveția, Franța și Singapore testează folosirea monedelor digitale bancare centrale
Numărul 44, 9-15 nov. 2022 » Conectarea la era digitală
Băncile Centrale din Elveția, Franța și Singapore au lansat un program comun de folosire a monedelor digitale bancare centrale (CBDC), fiind prima încercare transfrontalieră de acest fel, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Proiectul, care se va derula timp de aproximativ șase luni, va utiliza așa numiții formatori de piață automați (AMM) pentru schimburile transfrontaliere de monede digitale bancare centrale "ipotetice" în franci elvețieni, euro și dolari Singapore.
Protocoalele AMM sunt destinate să combine lichiditatea comună cu algoritmi pentru a determina prețurile între două sau mai multe active digitale, cum ar fi monedele. Ele sunt văzute ca având potențialul de a fi stâlpul infrastructurii piețelor financiare, necesare pentru ca monedele digitale să fie tranzacționate între țări.
Cecilia Skingsley, de la grupul care supervizează proiectul din cadrul Băncii Reglementelor Internaționale (BIS), a declarat că programl băncilor centrale din Elveția, Franța și Singapore reprezintă prima colaborare între regiuni și se așteaptă să apară mai multe proiecte.
Aproximativ 90% din băncile centrale ale lumii fie folosesc, fie testează sau analizează monedele digitale bancare centrale.
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le dețin să facă plăți prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
Monedele digitale bancare centrale, care încă trec prin băncile comerciale, vor reprezenta o garanție din partea băncii centrale, oferind siguranță utlizatorilor, deoarece nu vor fi afectate de situația financiară a băncilor sau a furnizorilor de servicii de plăți.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice