Elveţia va emite două monede în onoarea lui Roger Federer
Numărul 46, 3-9 dec. 2019 » Roza vânturilor
Elveţia îl va onora pe jucătorul de tenis Roger Federer prin emiterea a două monede omagiale în cursul anului următor, Federer fiind prima persoană în viaţă care va primi o astfel de onoare, transmite DPA, citată de Agerpres. Născut la Basel, în 1981, Roger Federer a câştigat mai multe titluri de Grand Slam decât orice alt jucător de tenis. „Pentru prima dată în istoria sa, Monetăria Elveţiei va dedica o monedă omagială unei persoane în viaţă”, a informat Guvernul federal într-un comunicat de presă.
Astfel, circa 95.000 de exemplare dintr-o monedă de argint de 20 de franci elveţieni cu imaginea lui Roger Federer vor fi emise în luna ianuarie 2020 urmând ca în luna mai 2020 să fie emisă şi o monedă de aur în valoare de 50 de franci tot cu imaginea lui Federer. „Pe lângă faptul că este, probabil, cel mai de succes sportiv elveţian, este, de asemenea, şi un ambasador perfect pentru Elveţia”, apreciază Guvernul federal.
Federer deţine un record neegalat după ce a câştigat 20 de titluri de Grand Slam precum şi alte recorduri care în opinia autorităţilor elveţiene îl fac pe Federer „probabil, cel mai mare jucător de tenis din toate timpurile”.
„Mulţumesc Elveţia şi Swissmint pentru această onoare şi privilegiu incredibil”, a răspuns Federer într-un mesaj publicat pe contul său de Tweeter.
În mod ocazional, Monetăria Elveţiei a lansat monede de acest tip, care celebrează evenimente istorice, persoane şi organizaţii din Elveţia. De exemplu, în 2019 au fost lansat monede dedicate Apollo 11, misiunea care i-a dus pe oameni în premiera pe Lună, şi aniversării centenarului Circus Knie, cel mai mare circ al Elveţiei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice