Ember: Turbinele eoliene și panourile solare au produs 10% din electricitate pe plan global, în primul semestru
Telex » Știri 14 august 2020
Turbinele eoliene şi panourile solare au produs în primul semestru din 2020 un nivel record de 10% din electricitate pe plan global, în urma declinului centralelor pe cărbune, dar sunt necesare schimbări mai profunde pentru îndeplinirea ţintelor stabilite conform Acordului de Paris privind schimbările climatice, din 2015, se arată într-un studiu al companiei de consultanţă în probleme climatice Ember, transmite Reuters, citată de Agerpres. Generarea electricităţii din surse regenerabile (energie eoliană şi energie solară) a crescut cu 14% în primele şase luni din acest an, faţă de perioada similară din 2019, în timp ce producţia de la centralele pe cărbune a scăzut cu 8,3%, conform raportului Ember.
În ansamblu, cererea de electricitate a scăzut cu 3% în primul semestru din 2020, din cauza măsurilor introduse pe plan global pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19). Cu toate acestea, centralele pe cărbune încă produceau 33% din electricitatea globală, în primele şase luni din acest an, susţin analiştii Ember.
Cea mai mare contribuţie din generarea electricităţii din surse regenerabile (energie eoliană şi energie solară) au avut-o, în prima jumătate a anului, Europa şi Marea Britanie, de 21% şi, respectiv, 33%, în timp ce contribuţiile Chinei şi SUA s-au situat la 10% şi, respectiv, 12%. Generarea electricităţii de la centralele pe cărbune a scăzut în SUA şi Europa cu 31% şi, respectiv, 32%, dar în China cu doar 2%, se arată în raport.
Documentul include date din 48 de ţări, care produc până la 83% din electricitate pe plan global.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice