Emisiile de gaze cu efect de seră ale UE au scăzut cu peste 8% în 2023, grație avansului energiilor regenerabile
Numărul 44, 6-12 nov. 2024 » Lumea în care trăim
Comisia Europeană a publicat Raportul intermediar din 2024 privind acțiunile climatice, care arată că emisiile nete de gaze cu efect de seră ale UE au scăzut cu 8,3% în 2023 comparativ cu anul precedent. Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres, este cea mai mare scădere anuală din ultimele decenii, cu excepția anului 2020, când pandemia COVID-19 a condus la reduceri ale emisiilor de 9,8%.
Emisiile nete de gaze cu efect de seră ale UE sunt în prezent cu 37% sub nivelurile din 1990, în timp ce PIB-ul a crescut cu 68% în aceeași perioadă, ceea ce demonstrează decuplarea continuă a emisiilor de creșterea economică. UE rămâne pe drumul cel bun în ceea ce privește îndeplinirea angajamentului său de a reduce emisiile cu cel puțin 55% până în 2030.
„UE este deschizătoare de drumuri în ceea ce privește tranziția curată, cu încă un an de reduceri puternice ale emisiilor de gaze cu efect de seră în 2023. În prezent, UE reprezintă 6% din emisiile globale...le demonstrăm încă o dată partenerilor noștri internaționali că este posibil să luăm măsuri în domeniul climei și să investim în creșterea economiei noastre în același timp”, a declarat comisarul pentru politici climatice, Wopke Hoekstra.
Raportul arată că emisiile provenite de la instalațiile electrice și industriale care fac obiectul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii au înregistrat o scădere record de 16,5% în 2023. Emisiile din sectorul ETS sunt în prezent cu aproximativ 47,6% sub nivelurile din 2005 și sunt pe cale să atingă obiectivul de diminuare cu 62% până în 2030.
În cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii, emisiile generate de producția de energie electrică și de încălzire au scăzut cu 24% față de 2022, ca urmare a creșterii surselor regenerabile de energie, în special a energiei eoliene și solare, și a tranziției de la cărbune. Emisiile generate de aviație au crescut cu 9,5%, continuându-și tendința post-COVID.
Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii a generat venituri de 43,6 miliarde de euro în 2023 pentru investiții în acțiuni climatice. 7,4 miliarde euro sunt alocate Fondului pentru inovare și Fondului pentru modernizare, restul banilor fiind direcționați direct către statele membre. Clădirile, agricultura, transportul intern, industria mică și emisiile de deșeuri au scăzut cu aproximativ 2% în 2023. Reducerile au fost determinate de sectorul construcțiilor, care a scăzut cu aproximativ 5,5%. Emisiile din agricultură s-au diminuat cu 2%, în timp ce emisiile din transporturi au scăzut cu mai puțin de 1%.
Absorbantul natural de carbon al UE a crescut cu 8,5% în 2023, inversând tendința descrescătoare din ultimul deceniu în sectorul exploatării terenurilor, schimbării destinației terenurilor și silviculturii. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru îndeplinirea obiectivelor pentru 2030.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională