Emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record în 2020
Numărul 40, 27 oct. - 2 nov. 2021 » Lumea în care trăim
Concentrațiile de gaze cu efect de seră au atins anul trecut un nivel record, iar lumea este „departe de obiectivele climatice”, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale, citat de Reuters, relatează Mediafax. Documentul relevă că nivelurile de dioxid de carbon au urcat la 413,2 părți pe milion în 2020, crescând mai mult decât rata medie din ultimul deceniu, în ciuda unei scăderi temporare a emisiilor în timpul blocajelor COVID-19.
Secretarul general al organizației, Petteri Taalas, a declarat că ritmul actual de creștere a acestor emisii va duce la creșteri ale temperaturii „cu mult peste” obiectivul Acordului de la Paris din 2015, de 1,5 grade Celsius peste media preindustrială în acest secol. „Ne-am îndepărtat cu mult de drumul cel bun”, a spus el. „Trebuie să ne revizuim sistemele industriale, energetice și de transport și întregul nostru mod de viață”, a adăugat el, cerând o „creștere dramatică” a angajamentelor la conferința COP26, care începe duminică, 31 octombrie, la Glasgow. Mizele pentru planetă sunt uriașe, printre care se numără impactul asupra mijloacelor de trai din întreaga lume și stabilitatea viitoare a sistemului financiar global.
Până în prezent, țările bogate nu au reușit să își respecte promisiunea făcută în 2009 de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice în țările mai sărace până în 2020.
Un sondaj realizat de Reuters în rândul economiștilor a arătat că pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris de zero emisii nete de dioxid de carbon vor fi necesare investiții în tranziția ecologică în valoare de 2%-3% din producția mondială în fiecare an până în 2050, cu mult mai puțin decât costul economic al inacțiunii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice