Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au scăzut cu 4% în primul trimestru
Numărul 33-34, 21 aug. - 3 sep. 2024 » Lumea în care trăim
Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activitățile economice ale unităților rezidente din Uniunea Europeană s-au situat în primul trimestru din 2024 la 894 milioane tone echivalent CO2, o scădere de 4% față de perioada similară din 2023 (931 milioane tone echivalent CO2), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. PIB-ul UE a rămas stabil, înregistrând doar o mică creștere (0,3% în primul trimestru din 2024, față de perioada similară din 2023).
În primele trei luni din 2024, sectoarele economice responsabile cu cele mai mari reduceri comparativ cu primul trimestru din 2023 au fost: furnizarea de energie electrică și gaze naturale (-12,6%) și gospodăriile (-4,4%). Eurostat estimează că în primul trimestru din 2024 comparativ cu perioada similară din 2023 emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în 20 state membre UE, s-au menținut stabile în Cipru și au crescut în Malta, Lituania, Letonia, Grecia, România și Slovenia.
Cele mai semnificative reduceri din UE ale emisiilor de gaze cu efect de seră au fost în Bulgaria (-15,2%), Germania (-6,7%) și Belgia (-6%).
Din cele 20 de state membre ale UE unde au scăzut emisiile de gaze cu efect de seră, opt au raportat și un declin al PIB-ului lor (Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Austria și Finlanda). Celelalte 12 țări (Belgia, Bulgaria, Danemarca, Spania, Franța, Italia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovacia, Suedia și Croația) au gestionat scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră în timp ce au raportat creșterea PIB-ului lor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice