Emisiile vehiculelor diesel modificate pentru a păcăli testele, responsabile pentru 5.000 de decese anual în Europa
Numărul 37, 26 sept. - 9 oct. 2017 » Lumea în care trăim
Emisiile vehiculelor diesel cu software-ul modificat pentru a păcăli testele ar putea fi responsabile pentru 5.000 de decese anual în Europa, din cauza poluării aerului, arată un studiu citat de AFP și preluat de News.ro. Numărul este conform cu evaluările precedente vizând decesele, provocate de scandalul „dieselgate”, care a izbucnit când Volkswagen a recunoscut, în 2015, că a trișat la testele de emisii pentru mașinile sale. Numeroși alți constructori au fost suspectați, după aceea, că au făcut același lucru.
Un studiu apărut în luna mai în revista Nature a estimat că, în 2015, 38.000 de decese „premature” au fost provocate în lume de emisiile de oxid de azot „generate în exces” în raport cu cele prevăzute de testele efectuate în laborator.
Studiul citat de AFP, publicat recent de revista Environmental Research Letters, se concentrează pe situația din Europa (cei 28 de membri UE, Norvegia și Elveția). Cercetători din Norvegia, Austria, Suedia și Olanda au calculat că aproximativ 10.000 de decese anual din Europa pot fi imputate poluării cu particule fine emise de vehiculele ușoare care funcționează cu motorină. Aproape jumătate dintre ele (aproximativ 4.750) ar fi putut fi evitate, dacă emisiile de oxid de azot ale mașinilor de pe drumuri ar fi fost egale cu cele înregistrate în timpul testelor de laborator. Mai mult, dacă mașinile diesel ar fi avut emisii la fel de mici ca cele pe benzină, încă 4.000 de decese ar fi fost evitate.
Țările unde s-au înregistrat cele mai multe decese sunt Italia, Germania și Franța, „din cauza populației mari și a proporției sporite de mașini diesel”, adaugă autorii raportului.
Numărul vehiculelor diesel a crescut rapid în Europa începând din anii ’90, în raport cu cele pe benzină, astfel că în prezent reprezintă aproape jumătate din flota totală. Astfel, peste 100 de milioane de automobile pe motorină circulă în Europa – de două ori mai mult decât în restul lumii.
Copyright foto: sauvignon / 123RF Stock Photo
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane