Emisiune comună de mărci poștale România-Malta – „Arhitectură, Palate”
Telex » Știri 14 octombrie 2019
Romfilatelia introduce astăzi în circulaţie emisiunea comună de mărci poştale România-Malta intitulată „Arhitectură, Palate”, ilustrând Palatul Mogoşoaia din România şi Palatul Verdala din Malta.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,70 lei este reprezentat Palatul Mogoşoaia, situat la 15 km de Bucureşti. Edificiul, ridicat la cererea domnitorului Constantin Brâncoveanu, a fost finalizat la 20 septembrie 1702. De-a lungul existenţei sale, palatul a avut, printre oaspeţii de seamă, personalităţi printre care se regăsesc Gheorghe Tattarescu, Pamfil Şeicaru, Mihail Sebastian, Nicolae Iorga, Grigore Gafencu şi scriitori francezi, printre care Marcel Proust şi Antoine de Saint-Exupery. De asemenea, Regina Elisabeta, prietenă bună a Marthei Bibescu, a fost deseori oaspete de onoare al palatului. După 1945, Palatul Mogoşoaia a fost naţionalizat de regimul comunist. În 1957, palatul a devenit muzeu, astăzi gazda expoziţiei de artă brâncovenească şi Muzeul Tradiţiei Aulice împreună cu alte expoziţii temporare. Interiorul se află încă într-un proces de restaurare.
Palatul Verdala este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei. Palatul, inaugurat în 1586, este, în prezent, edificiul în care se află reşedinţa oficială de vară a preşedintelui Maltei. Arhitectul a fost Girolamo Cassar, recunoscut pentru proiectarea majorităţii clădirilor din Valetta. Structura prezintă elemente de arhitectură renascentistă şi se presupune că designul posibil să fie influenţat de Villa Farnese din Caprarola. De-a lungul anilor, edificiul a fost folosit ca închisoare militară pentru soldaţii francezi capturaţi de britanici şi maltezi în timpul blocadei din perioada 1798-1800. Apoi, a fost folosit ca fabrică de mătase până în anul 1850, când guvernatorul Sir William Reid a dispus restaurarea lui completă. Ulterior, a devenit reşedinţă oficială de vară a guvernatorilor britanici şi un loc de referinţă în care s-au aflat oaspeţi de onoare, printre care se regăsesc Împărăteasa Rusiei (1909), Împăratul Germaniei (1919) şi Regele Angliei (1943). În timpul Primului Război Mondial, Palatul a fost folosit ca spital de campanie, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a adăpostit valoroase opere de artă de la Muzeul Naţional al Maltei.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane