Emisiune de mărci poștale Aniversări. Evenimente. Alexandru Ioan Cuza, 200 de ani de la naștere
Numărul 10, 17-23 martie 2020 » Roza vânturilor
Cu ocazia marcării bicentenarului nașterii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Romfilatelia introduce în circulație vineri, 20 martie, emisiunea de mărci poștale intitulată Aniversări. Evenimente. Alexandru Ioan Cuza, 200 de ani de la naștere, alcătuită din două mărci poștale.
Pe marca poștală cu valoarea de 5 lei este reprezentat aversul Medaliei PRO VIRTUTE MILITARĂ. Cuza a aprobat baterea unei medalii care să comemoreze lupta din Dealul Spirei a pompierilor români cu turcii, pentru care a emis Decretul domnesc nr. 78, din 21 mai 1860. Medalia a fost realizată din bronz, era rotundă și avea diametrul de 32,5 mm. Pe avers era prezentat în relief un vultur încoronat, cu cruce în cioc, cu spada și sceptrul în cele două gheare, iar pe piept se afla capul de zimbru, cu steaua în cinci colțuri între coarne. În partea superioară exista inscripția PRO VIRTUTE MILITARĂ, iar în partea de jos apărea numele gravorului din Paris, Caque F. Pe reversul medaliei (reprezentat grafic pe manșeta blocurilor filatelice ale emisiunii) se afla scris 13 septembrie 1848, Dealul Spirei. Panglica de culoare albastră avea pe fiecare margine câte două dungi, una roșie în exterior și una galbenă în interior.
Pe marca poștală cu valoarea de 12 lei este reprezentat portretul-bust al lui Alexandru Ioan Cuza în uniformă militară. Pe plicul „prima zi” a emisiunii este ilustrată o litografie de C. Danielis, cu referire la Intrarea lui Cuza la Mitropolie cu ocazia deschiderii Camerei Naționale din București în anul 1860.
(Sursa foto: www.romfilatelia.ro)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc