Emisiune de mărci poștale cu tema „140 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României”
Telex » Știri 21 octombrie 2020
Romfilatelia introduce astăzi în circulaţie emisiunea de mărci poştale cu tema „140 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României”. Emisiunea este alcătuită din şase timbre, o coliţă nedantelată şi un bloc filatelic, ce ilustrează Palatul Nou al BNR şi clădirile sucursalelor teritoriale.
Banca Naţională a României, una dintre cele mai vechi instituţii ale statului nostru, a fost înfiinţată în anul 1880, prin actul normativ publicat la 17/29 aprilie. Prima bancnotă a fost emisă la începutul anului 1881 şi avea valoarea nominală de 20 de lei. Era ilustrată cu efigia împăratului Traian şi personaje alegorice simbolizând industria şi comerţul.
Timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei reproduce arhitectura clădirii Sucursalei BNR din oraşul Constanţa. Clădirea Sucursalei BNR din Cluj este redată pe timbrul cu valoarea de 1,90 lei. Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei este reprezentată clădirea Sucursalei BNR din Craiova. Clădirea Sucursalei BNR din Iaşi este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei. Pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei este reprodusă clădirea Sucursalei BNR din Timişoara. Clădirea Sucursalei BNR din Bucureşti este redată pe ultimul timbru al seriei cu valoarea nominală de 10,50 lei.
Coliţa nedantelată a emisiunii, având ilustrat timbrul cu valoarea nominală de 29 lei, reproduce imaginea Palatului Nou al BNR, într-o asociere grafică în care se evidenţiază arhitectura Palatului Vechi şi grupul statuar al fondatorului BNR, Eugeniu Carada.
Blocul filatelic reuneşte cele şase timbre ale emisiunii (cu imaginile arhitecturii sucursalelor teritoriale) într-un ansamblu grafic în care este prezentat un element arhitectonic decorativ din Sala de Marmură a Palatului vechi, alături de sigla BNR şi de texte definitorii ale evenimentului aniversar.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial