Emisiune de mărci poștale cu tema „Jocurile Olimpice de vară, Tokyo 2020”
Telex » Știri 23 iulie 2021
Cu prilejul celui mai așteptat eveniment sportiv al acestui an, Romfilatelia introduce astăzi în circulație emisiunea de mărci poștale cu tema „Jocurile Olimpice de vară, Tokyo 2020”. În capitala Japoniei, la cea de-a XXXII-a ediție de vară a Jocurilor Olimpice, prima din istorie care a fost amânată, circa 100 de sportivi sub culorile tricolorului românesc vor participa la 17 discipline sportive.
Naționala de fotbal a României revine în întrecerea olimpică după 47 de ani de la ultima participare, tot în capitala Soarelui Răsare. Echipa feminină de baschet 3x3 va debuta la JO odată cu această disciplină sportivă. La canotaj, nu mai puțin de 36 de canotori se vor lupta pentru medaliile olimpice în nouă probe. Tot în premieră, tricolorii vor participa în întrecerile olimpice de ciclism mountain bike și triatlon. La gimnastică, la cea de-a 5-a participare a sa la JO, Marian Drăgulescu se va lupta să scrie istorie la 40 de ani și să cucerească titlul olimpic, singurul care-i lipsește din bogatul palmares. Alături de el vor concura două colege din lotul feminin. La scrimă, Ana-Maria Popescu, numărul 1 în clasamentul mondial la spadă înainte de Jocuri, se va duela pentru încă un titlu olimpic la cea de-a 5-a participare olimpică a sa, în timp ce Iulian Teodosiu, medaliat cu bronz olimpic cu echipa de sabie, se va bate la Tokyo pentru medalii la individual. La înot, Robert Glință, primul român care a obținut biletele pentru Tokyo 2020, și Daniel Martin se vor întrece la 100 m spate, iar David Popovici, cel mai tânăr component al TEAM ROMANIA, la cei 16 ani ai săi, va ataca un loc cât mai sus în clasament la 100 m liber. La canoe, Cătălin Chirilă și Victor Mihalachi, coordonați de campionul olimpic Florin Popescu, vor lupta să transforme aurul european în aur olimpic. La lupte, Albert Saritov, medaliat cu bronz olimpic la Rio, și vicecampioana mondială Alina Vuc, împreună cu Alin Alexuc-Ciurariu, prezent pentru a 3-a oară la o ediție a JO, și debutantele la cele mai importante întreceri sportive din lume, Andreea Ana și Kriszta Incze, luptă pentru a se autodepăși. La tir sportiv, Laura Ilie, triplă campioană europeană, visează la prima treaptă a podiumului olimpic la 10 m pușcă aer comprimat, iar la tenis de masă, cei patru tricolori din lot vor încerca să escaladeze uriașul zid al asiaticilor și să ajungă pe podium la cel puțin una dintre cele 5 probe la care participă - echipe feminin, simplu feminin & masculin, dublu mixt. La atletism, patru fete și trei băieți vor evolua pe magnificul Stadion Olimpic din Tokyo, gazda ceremoniilor de deschidere și închidere a Jocurilor. La box, Cosmin Gîrleanu și Claudia Nechita, care vor urca în premieră în ringul olimpic, visează să-și încrucișeze mănușile pentru cele mai strălucitoare medalii.
De la prima sa participare la Jocurile Olimpice, în 1924, la Paris, când a obținut și cea dintâi medalie - bronz la rugby -, Echipa Olimpică a României nu a lipsit decât la edițiile de vară ale JO din 1932 și 1948 și la ediția de iarnă din 1960.
TEAM ROMÂNIA are în palmares 305 medalii - 89 de aur, 94 de argint și 122 de bronz, o medalie de bronz fiind obținută la JO de iarnă.
„Cele șase timbre ale emisiunii, cu valorile nominale de 1,70 lei, 2 lei, 2,20 lei, 7 lei, 9 lei, 10,50 lei și colița cu valoarea nominală de 31,50 lei prezintă imagini stilizate ale unor sportivi din diferite domenii: fotbal, canotaj, înot, aruncarea discului, tenis de câmp, tenis de masa, respectiv scrimă. Cele două plicuri «prima zi» a emisiunii prezintă sportivi din domeniul gimnasticii artistice evoluând la diferite aparate”, precizează Romfilatelia, în comunicat.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane