Emisiune numismatică: 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană
Numărul 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017 » Roza vânturilor
Banca Națională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și o monedă din alamă pentru colecționare și, totodată, pune în circulație o monedă din alamă, cu caracter comemorativ, având ca temă 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
Aversul monedei din aur redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2017”.
Aversul monedei din argint redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2017”.
Aversul monedei din tombac cuprat redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2017”.
Aversul monedei din alamă pentru colecționare redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune „2017”. În interiorul bazei primei coloane din stânga este inscripționată litera „N”, ca semn distinctiv al piesei pentru colecționare.
Aversul monedei din alamă, de circulație cu caracter comemorativ redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune „2017”.
Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și alamă) prezintă statele Uniunii Europene evidențiate în mod distinct și inscripția circulară „10 ANI DE LA ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANĂ”.
Potrivit unui comunicat al BNR, monedele din aur, argint, tombac cuprat și moneda din alamă pentru colecționare sunt ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede sunt însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.
Monedele de circulație cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 bani, au aceleași caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulație la cupiura de 50 bani și vor circula în paralel cu acestea.
- 150 seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat);
- 5.000 monede din alamă, de 50 bani, pentru colecționare;
- un milion de monede din alamă, de 50 bani, de circulație cu caracter comemorativ.
- 2.100 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare;
- 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, de 50 bani, pentru colecționare.
Potrivit reprezentanților băncii centrale, monedele din aur, argint și tombac cuprat, monedele din alamă pentru colecționare și monedele de circulație cu caracter comemorativ, având ca temă 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, vor avea putere circulatorie pe teritoriul României.
BNR precizează că lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede și a monedelor din alamă pentru colecționare, cu tema 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale BNR. Punerea în circulație a monedelor de circulație cu caracter comemorativ se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale BNR, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național