Emisiune numismatică cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Alexandru Marghiloman
Numărul 23, 25 iunie - 1 iulie 2019 » Roza vânturilor
Banca Națională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 01 iulie 2019, un set de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat), cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Alexandru Marghiloman.
Monedele din aur au valoarea nominală de 100 lei, diametrul de 21 mm și greutatea de 6,452 grame, cele din argint – valorea nominală de 10 lei, diametrul de 37 mm și greutatea de 31,103 grame, iar cele din tombac cuprat – valorea nominală de 1 leu, diametrul de 37 mm și greutatea de 23,5 grame.
Aversul celor trei monede redă clădirea Sfatului Țării din Chișinău unde, la 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, în prezența unei delegații românești condusă de premierul Alexandru Marghiloman; inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală („100 LEI” – la moneda din aur, „10 LEI” – la cea din argint și, respectiv, „1 LEU” – la cea din tombac cuprat), stema României și anul de emisiune „2019”.
Reversul comun tuturor monedelor prezintă portretul lui Alexandru Marghiloman, inscripția în arc de cerc „ALEXANDRU MARGHILOMAN” și anii între care a trăit „1854” și „1925”.
Tirajul acestei emisiuni este de 300 de seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat). Prețul de vânzare pentru setul de trei monede este de 2.090,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare.
„Monedele din aur, argint și tombac cuprat cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Alexandru Marghiloman au putere circulatorie pe teritoriul României”, precizează BNR. (Al.R.)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național