Emisiune numismatică dedicată împlinirii a 550 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii Putna
Numărul 10, 19-25 martie 2019 » Roza vânturilor
Banca Naţională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur și una din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 550 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii Putna.
Moneda din aur are o valoare nominală de 100 lei, diametrul de 21 mm şi greutatea de 6,452 grame, iar cea din alamă, pentru colecţionare, are valoarea nominală de 50 de bani, diametrul de 23,75 mm şi greutatea de 6,1 grame.
Aversul monedelor redă imaginea bisericii Mănăstirii Putna, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală („100 LEI” – moneda din aur şi „50 Bani” – moneda din alamă), stema României, inscripția „PUTNA” și anul de emisiune „2019”.
Reversul comun monedelor din aur și din alamă, pentru colecționare prezintă portretul domnitorului Ștefan cel Mare și inscripția în arc de cerc ,,STEFAN CEL MARE”.
Monedele din aur și monedele din alamă, pentru colecționare, sunt ambalate separat, în capsule de metacrilat transparent. Monedele din aur sunt însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Potrivit BNR, tirajul este de 500 monede din aur şi 10.000 monede din alamă.
Preţurile de vânzare sunt: 1.815 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare; 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă de 50 bani, pentru colecționare.
„Monedele din aur și monedele din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 550 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii Putna, au putere circulatorie pe teritoriul României”, precizează BNR. (Al.R.)
(Sursă foto: BNR)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial