Emisiune numismatică dedicată preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene
Telex » Știri 7 ianuarie 2019
Banca Naţională a României (BNR) lansează astăzi, în circuitul numismatic, un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), o monedă din argint și una din alamă, pentru colecționare, dedicate preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
Moneda din aur are o valoare nominală de 100 lei, diametrul de 21 mm şi o greutate de 6,452 grame; monedele din argint – valoarea nominală de 10 lei, diametrul 37 mm, greutatea de 31,103 grame; moneda din tombac cuprat – valoarea nominală de 1 leu, diametrul de 37 mm, greutatea 23,5 grame; moneda din alamă pentru colecţionare – valoarea nominală de 50 de bani, diametrul de 23,75 mm, greutatea 6,1 grame.
Aversul fiecăreia dintre monede redă harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene; inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală („100 LEI” – la moneda din aur, „10 LEI” – la moneda din argint, „1 LEU” – la moneda din tombac cuprat, „50 BANI” – la moneda din alamă pentru colecţionare), stema României și anul de emisiune „2019”.
Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și alamă) prezintă o compoziție ce conține logo-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și inscripția circulară ,,PRESEDINTIA ROMANIEI LA CONSILIUL UNIUNII EUROPENE”.
Tirajul este de: ▪ 250 seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat); ▪ 250 monede din argint; ▪ 5.000 monede din alamă, pentru colecționare. Preţurile de vânzare sunt: ▪ 1.965,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare; ▪ 325,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare; ▪ 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, pentru colecționare.
BNR precizează că monedele din aur, argint, tombac cuprat și monedele din alamă, dedicate preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, au putere circulatorie pe teritoriul României.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial