Emoțional și rațional
Numărul 5, 7-13 feb. 2024 » La început a fost cuvântul...
Temele majore ale actualității economico-sociale abordate în mass-media ar câștiga multă substanță și percutanță dacă – în toate cazurile – s-ar respecta măcar regulile elementare ale exprimării corecte. Așa, de exemplu, într-un editorial din presa tipărită se afirma că „sensul emoțional și psihologic al deciziilor dificile conferă managerului surse raționale și logice în acțiunile întreprinse”. Nu punem în discuție valabilitatea acestei aserțiuni, ci semnalăm doar că avem de-a face cu formulări pleonastice, întrucât „emoționalul” este parte integrantă a „psihologicului”, „raționalul” include obligatoriu gândirea „logică”.
Tot despre sensul „acțiunilor manageriale” a fost vorba și în aprecierea unui comentator de radio potrivit căreia „ignorarea datelor realității înseamnă trecerea cu vederea a obiectului fiecărei decizii”. Păi, tocmai „trecerea cu vederea” reprezintă una dintre definițiile cele mai cunoscute ale verbului „a ignora”.
Procesul decizional a fost și tema intervenției unui participant la o dezbatere televizată: „Când hotărârile se adoptă într-o stare emotivă, sunt toate șansele de a comite greșeli”. În afară de faptul că „șansa” privește totdeauna ceva pozitiv și, prin urmare, nu poate fi evocată când avem de-a face cu un efect negativ, se impune a constata că este „rațional” ca fiecare exprimare publică să beneficieze de „șansa” de a fi pe înțelesul cititorilor, radio și telespectatorilor, inclusiv prin însușirea proprietății termenilor pe care, din păcate, prea des o... „ignoră”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național