Enciclopedia imaginariilor din România, în 5 volume, va fi lansată la Cluj-Napoca
Numărul 2, 21-27 ian. 2019 » Roza vânturilor
Enciclopedia imaginariilor din România, în cinci volume, care își propune să reflecte imaginea pe care o au românii despre religie, istorie, literatură, patrimoniu lingvistic și arte, va fi lansată în acest an de Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca și filiala Cluj a Academiei Române, informează Mediafax. Decanul Facultății de Litere a UBB, Corin Braga, coordonatorul proiectului, a declarat că lucrarea este elaborată în cadrul unui grant derulat în parteneriat între UBB și Academia Română – filiala Cluj.
„Proiectul editării Enciclopediei imaginariilor din România pleacă de la o realitate, și anume aceea că lumea este pe cale de globalizare, iar întrebarea care se pune este cum dorim să aibă loc această globalizare, prin ștergerea diferențelor sau prin păstrarea diversității culturale? Noua enciclopedie va fi editată și lansată în acest an, fiind o lucrare monumentală în cinci volume, o premieră națională, care își propune să reflecte reprezentările pe care românii și le-au format și ce imagine au avut despre religie, istorie, literatură, patrimoniu lingvistic și arte”, a spus Corin Braga. Acesta a explicat că printre subiectele care vor fi tratate în noua enciclopedie se numără cele despre literatura istorică, pornind de la mitul descălecării, cronicari, romanele istorice despre geto-daci până la perioada medievală, literatura cu temă religioasă, cum ar fi Psalmii lui Tudor Arghezi sau Psalmii lui Lucian Blaga.
„Vom avea un imaginar rural cu autori care prezintă satul, cu obiceiuri și tradiții, gen Rebreanu, apoi un imaginar citadin, iar decorul este urban, cu misterele Bucureștilor. Imaginarul religios se referă la reprezentările din neolitic, apoi la cele ale religiei geto-dacilor, creștinism, iar cel lingvistic face referire la fondul de cuvinte roman, slav, grec, dar și la limbajul periferiei – argou, jargon”, a subliniat Corin Braga.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial