Energia eoliană a depășit centralele pe gaz pentru prima dată în Europa, anul trecut
Numărul 6, 14-20 feb. 2024 » Lumea în care trăim
Producția de energie eoliană în Europa a depășit pentru prima centralele pe gaz, anul trecut, pe fondul scăderii generării de electricitate din combustibili fosili, ceea ce a dus la reducerea emisiilor de carbon ale regiunii, arată datele publicate de think tank-ul dedicat climei și energiei Ember, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Europa majorează generarea de energie regenerabilă ca parte a eforturilor de a renunța la combustibilii din Rusia și de a-și îndeplini obiectivele climatice. UE s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050.
Producția de energie electrică din combustibili fosili în Europa a înregistrat un declin record, de 19%, în 2023, comparativ cu 2022, producția centralelor electrice cu funcționare pe gaz a scăzut cu 15%, iar producția de electricitate din cărbune s-a redus cu 26%, se arată în raportul Ember. În același timp, producția de energie eoliană a crescut anul trecut cu 13%, fiind responsabilă pentru 18% din mixul energetic din Europa.
"Europa se îndreaptă spre renunțarea la folosirea cărbunelui, au fost patru ani la rând în care a scăzut producția centralelor electrice cu funcționare pe gaz și ne așteptăm ca tendința să continue", a afirmat într-un interviu Dave Jones, director în cadrul Ember.
Scăderea generării de electricitate din combustibili fosili și majorarea producției de energie regenerabilă și nucleară au dus la un declin de 19% al emisiilor de carbon din sectorul energiei. Datele Ember arată că centralele electrice cu funcționare pe gaz au furnizat anul trecut aproape 17% din electricitatea utilizată în Europa, iar cărbunele ușor peste 12%.
De asemenea, energia nucleară a fost în 2023 cea mai importanta sursă de electricitate, fiind responsabilă pentru aproape 23% din electricitatea utilizată în Europa, iar energia solară pentru 9%.
Per total, energia regenerabilă combinată a fost în 2023 responsabilă pentru 44% din electricitatea utilizată în Europa, un nivel record.
Cererea de electricitate a scăzut anul trecut cu 3,4%, în urma reducerii consumului în sectorul industrial și a vremii blânde, dar Dave Jones susține că în acest an va crește cererea de electricitate, pe fondul sporirii utilizării dispozitivelor de încălzire și a mașinilor alimentate cu electricitate.
"Energia regenerabilă trebuie să țină ritmul cu majorarea cererii, pentru îndeplinirea obiectivelor climatice", a adăugat Jones.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice