Energia eoliană și cea solară înlocuiesc o parte din producția de energie pe bază de combustibili fosili în UE
Numărul 22, 5-11 iun. 2024 » Lumea în care trăim
Producția de energie eoliană și solară în Uniunea Europeană a crescut cu 46% din 2019 și până în 2023, înlocuind o cincime din generarea de energie pe bază de combustibili fosili din blocul comunitar, arată datele publicate de think tank-ul dedicat climei și energiei Ember, transmit Reuters și DPA, preluate de Agerpres. În 2019 și-a preluat atribuțiile actuala conducere a Comisiei Europene, care a propus un obiectiv de 45% de surse de energie regenerabilă în mixul energetic până în 2030.
În ultimii ani, Europa a extins generarea de energie regenerabilă, ca parte a eforturilor de a renunța la combustibilii din Rusia și de a-și îndeplini obiectivele climatice. UE s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050.
Din 2019, capacitatea UE de energie eoliană și solară a crescut cu 65%. Capacitatea de energie eoliană a urcat cu 31%, la 219 gigawați (GW) în 2023, în timp ce capacitatea de energie solară a crescut de peste două ori, la 257 GW, echivalentul instalării a peste 230.000 panouri solare în fiecare zi, în perioada 2019 - 2023, conform datelor Ember.
Fără această expansiune, generarea de energie pe bază de combustibili fosili ar fi scăzut cu doar 1,9% (21 TWh), în loc de 22%, deoarece cererea mai redusă de electricitate a compensat scăderea generării din alte surse de energie curată.
"Uniunea Europeană are acum mai multă energie eoliană și solară decât oricând, ceea ce a determinat scăderea record a generării de electricitate pe bază de cărbune și gaze", a apreciat Sarah Brown, director în cadrul Ember.
Capacitatea suplimentară de energie eoliană și solară a făcut ca ponderea energiei regenerabile totale în mixul de electricitate al UE să ajungă la 44% în 2023, de la 34% în 2019. În urma reducerii generării de electricitate pe bază de cărbune și gaze, ponderea generării de energie pe bază de combustibili fosili în mixul de electricitate al UE a scăzut la 32,5% în 2023, de la 39% în 2019.
Germania a fost responsabilă pentru 22% din creșterea producției de energie eoliană și solară la nivelul UE, urmată de Spania, cu 13%. Mai mult de jumătate din statele membre ale UE și-au dublat cel puțin capacitatea de energie eoliană și solară în perioada 2019 - 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național