Energia eoliană și solară vor genera, până în 2030, mai mult de o treime din electricitatea mondială
Numărul 29-30, 26 iul. - 8 aug. 2023 » Lumea în care trăim
Proiectele de energie solară și eoliană sunt în grafic pentru ca până în 2030 să fie responsabile pentru mai mult de o treime din electricitatea mondială, ceea ce arată că sectorul energetic poate realiza schimbările necesare pentru îndeplinirea obiectivelor climatice globale, se arată într-un raport publicat de Institutul Rocky Mountain (RMI), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Sultan al-Jaber, președintele viitoarei Conferințe ONU pentru Climă (COP28), ceruse triplarea generării de energie regenerabilă până în 2030 pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îndeplinirea obiectivelor climatice.
Creșterea exponențială a sectorului înseamnă că proiectele de energie solară și eoliană ar urma să genereze cel puțin 33% din electricitatea globală, în creștere de la un nivel de aproximativ 12% în prezent, ceea ce va duce la scăderea folosirii combustibililor fosili și la o energie mai ieftină, se arată în raportul RMI.
RMI, o organizație non-profit din SUA axată pe energia verde, a efectuat cercetarea în parteneriat cu Bezos Earth Fund, un fond de 10 miliarde de dolari creat de proprietarul Amazon, Jeff Bezos.
Costul energiei solare, care este deja cea mai ieftină formă de producere a electricității, va scădea la 20 dolari pe MWh, de la aproximativ 40 dolari pe MWh în prezent, deoarece din ce în ce mai multe proiecte sunt lansate și se îmbunătățesc economiile de scară, se arată în raport.
"Beneficiul implementării rapide a energiei regenerabile este o mai mare independență și securitate energetică, plus scăderea prețului electricității pe termen lung", a apreciat Kingsmill Bond, de la RMI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice