Erste Group estimează o creștere de 6,7% a economiei României în 2021
Telex » Știri 2 august 2021
Specialiștii în cercetare macroeconomică ai grupului bancar Erste Group se așteaptă ca majoritatea economiilor din regiunea ECE să înregistreze, în 2021, o creștere peste media zonei euro (4,4%), în frunte fiind Ungaria (6,9%) și România (6,7%), arată un raport publicat de Erste Group Research, citat de Agerpres. În 2022, creșterea economică va încetini în CEE, dar, chiar și așa, România va înregistra al doilea cel mai puternic ritm de creștere din regiune, după Slovacia, 4,5% respectiv 4,8%.
„Economiile din Europa Centrală și de Est au performat bine în timpul crizei. Indicatorii arată clar acum o redresare economică mai dinamică chiar în estul Uniunii Europene decât în Europa de Vest. Sunt convins că Fondul de redresare al UE va oferi un impuls suplimentar creșterii economice în următorii ani. Desigur, rămâne de văzut cum va evolua pandemia”, a spus directorul Erste Group, Bernd Spalt.
Analiștii de la Erste Group estimează că pachetele de stimulare economică din cadrul Fondului de redresare al UE ar putea oferi un impuls suplimentar procesului actual de redresare, stimulând considerabil creșterea economică, mai cu seamă începând cu 2022. Aceste pachete implică fonduri pentru țările ECE reprezentând între 3,3% (Cehia) și 13,4% (România) din nivelul PIB al respectivelor țări la nivelul anului 2020.
Așteptările în ceea ce privește creșterea depind de utilizarea acestor fonduri. Estimările actuale sugerează că granturile pe care Fondul de redresare al UE le va furniza economiilor din ECE pot da un impuls suplimentar PIB-ului acestora în 2026 între 1,2% (Cehia) și 2,9% (România). Deoarece statele membre ale UE pun în aplicare planurile Fondului de redresare al UE în același timp, „efectele de propagare” transfrontaliere asigură o contribuție suplimentară la efectul pozitiv pe care fondurile le au per total asupra nivelurilor PIB-ului sau pot reprezenta chiar o parte semnificativă a acestui efect.
Analiștii Erste Group precizează că aceste prognoze nu iau încă în calcul contribuțiile pozitive suplimentare la performanța economică pe termen lung pe care le pot avea reformele structurale potențiale, în special în domeniile sustenabilității și digitalizării. O parte din resursele Fondului de redresare al UE sunt direct legate de condiții și rezultate de referință privind aceste domenii. Prin urmare, e de așteptat ca volumele mari de finanțare alocate acestor două domenii să fie intens solicitate, atrăgând și investiții private suplimentare și cofinanțare la nivel corporativ. În plus, reformele structurale creează premise pentru creșterea competitivității și productivității, oferind economiilor din regiune șansa de a genera mai multă valoare adăugată.
Perspectivele pozitive privind evoluția contextului macroeconomic din regiune oferă Erste Group motive de optimism. Grupul bancar se așteaptă ca la nivelul întregului an costurile de risc să nu depășească 30 de puncte de bază, creditarea netă să înregistreze o creștere de o singură cifră în zona de mijloc a intervalului, iar venitul operațional să crească în continuare. În pofida ratelor negative ale dobânzii din zona euro, banca se așteaptă la o ușoară creștere a venitului net din dobânzi, precum și la o creștere de o singură cifră în zona superioară a intervalului în cazul celei de-a doua componente importante a veniturilor, venitul net din taxe și comisioane. O influență pozitivă ar trebui să aibă în continuare administrarea de active, serviciile de brokeraj pe piața de capital, brokerajul de asigurări și redresarea activității de plăți.
„Redresarea economică în regiunea noastră și soliditatea modelului nostru de afaceri mă fac încrezător că vom putea obține un profit net la nivelul întregului an 2021 semnificativ mai ridicat decât cel din 2020”, a declarat Bernd Spalt, CEO al Erste Group.
O continuare sau o înăsprire a măsurilor guvernamentale menite să diminueze impactul pandemiei de Covid-19, precum și potențialele riscuri politice, de reglementare și economice, care nu pot fi cuantificate în prezent, ar putea face mai dificilă atingerea acestui obiectiv, subliniază analiștii Erste Group.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile