Erste Group: România ar putea înregistra o creștere economică de 4,2% în 2021
Telex » Știri 1 martie 2021
Economia României ar putea înregistra o creştere de 4,2% în acest an, după o contracţie de 3,9% în 2020, conform estimărilor publicate de Erste Group într-un raport privind perspectivele economice în Europa Centrală şi de Est (ECE). Grupul Erste, listat la bursă, este optimist cu privire la anul financiar în curs. Acest optimism se bazează pe creşterea economică prognozată între +3% şi +6% pentru economiile ţărilor din Europa Centrală şi de Est (ECE). În pofida efectului întârziat al insolvenţelor din Austria şi regiunea ECE, banca se aşteaptă în acest an la o scădere a costurilor de risc şi la o creştere a profiturilor. „Sunt încrezător cu privire la anul 2021. Ne aşteptăm la o revenire categorică a economiilor din regiune anul acesta, şi, odată cu aceasta, la o schimbare de semn, de la minus la plus”, a declarat Bernd Spalt, CEO al Erste Group, într-un comunicat citat de Agerpres. Potrivit aceleiaşi surse, acest optimism cu privire la revenirea economică se bazează, printre altele, pe faptul că rata de vaccinare a populaţiei creşte moderat, dar constant.
„Pandemia provocată de coronavirus a făcut ca economiile din ECE să intre în recesiune în 2020, deşi contracţia economică s-a dovedit a fi mai puţin severă decât s-a presupus iniţial. Impactul asupra Serbiei a fost relativ redus, determinând o scădere a PIB-ului de -1,1% în 2020, în timp ce economia croată a înregistrat o scădere considerabilă, de -8,5% faţă de 2019. Şi Austria a înregistrat anul trecut o scădere considerabilă a PIB-ului, de -7,2%. Conform datelor preliminare, scăderea PIB în 2020 a fost de -5,6% în Republica Cehă, -5,2% în Slovacia, -5,1% în Ungaria şi -3,9% în România. Erste Group estimează o revenire economică în 2021, cele mai puternice creşteri ale PIB fiind aşteptate în Ungaria (+5,5%) şi Serbia (+5,0%). Şi economiile Croaţiei, României şi Slovaciei ar urma să crească cu peste 4%, urmate îndeaproape de Republica Cehă, cu o creştere estimată de 3,9%”, se menţionează în comunicat.
Dinamica PIB-ului înregistrată în ultimul trimestru al anului 2020 în unele ţări din ECE oferă motive de optimism: economiile Ungariei, Slovaciei şi României au înregistrat o creştere neaşteptată în trimestrul al patrulea din 2020 comparativ cu trimestrul precedent, în ciuda impactului negativ al măsurilor de carantină în ţările respective.
De asemenea, directorul general al Erste Group nu anticipează un „val de insolvenţe” în economiile din regiune, aşa cum se menţionează adesea. „Semnalele pe care le vedem acum, când moratoriile se apropie de final, tind să fie pozitive. Încheierea programelor de ajutor de stat va duce, desigur, la insolvenţe, dar numai ca un efect întârziat al anilor precedenţi”, a afirmat Spalt.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național