ESOP: Dezvoltatorii au finalizat anul trecut o suprafață triplă de birouri față de 2015
Telex » Știri 9 ianuarie 2017
Anul 2017 urmează a fi unul cel puţin la fel de bun ca 2016, atât ca volum de tranzacţii de spaţii de birouri, cât şi ca livrări de clădiri noi, în condiţiile în care va fi păstrat un climat economic stabil, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă Esop, care mai arată că anul 2016 a marcat o triplare a ofertei de spaţii noi, cu peste 280.000 de metri pătraţi. „Vine o perioadă bogată în livrări de proiecte noi, cu o suprafaţă totală anuală de peste 250.000 metri pătaţi în următorii doi ani numai în Bucureşti. În acest context, estimăm că va scădea numărul renegocierilor şi va creşte apetitul companiilor pentru relocarea în clădiri noi, mai ales în contextul în care majoritatea proiectelor livrate în 2016 şi cele care sunt în curs de execuţie în continuare sunt proiecte de calitate”, a afirmat managerul diviziei de Birouri Corporate din cadrul Esop Consulting, Mirela Raicu.
Anul trecut a fost unul bun pentru piaţa închirierilor de birouri. După ce în ultimii cinci ani proiectele de birouri livrate anual s-au situat la un nivel scăzut, de maximum 125.000 mp, culminând, în 2015, cu înregistrarea unui minim istoric în ultimii 10 ani, de 85.000 mp, anul 2016 a marcat o triplare a ofertei de spaţii noi, dându-se în folosinţă până la finalul anului peste 280.000 mp, cât în toţi ultimii trei ani precedenţi (2013-2015), se mai arată în studiul Esop.
Şi ritmul de tranzacţionare a marcat o creştere în 2016, de peste 20%. Analiza arată că anul trecut au fost încheiate contracte însumând peste 370.000 mp în toată ţara, din care peste 300.000 mp în Capitală. „În următorii doi ani piaţa de birouri din Bucureşti va avea un dinamism mare, dacă economia României va rămâne pe traiectoria ascendentă de acum. Vom asista la dezvoltarea accelerată a zonei de vest a Capitalei, Politehnică – Grozăveşti – Orhideelor, cel de-al doilea pol ca importanţă din Bucureşti, care va continua să atragă atât companii din domeniul IT&C, cât şi din alte domenii, iar piaţa de birouri din principalele oraşe universitare ale României (Cluj, Iaşi, Timişoara, Braşov, Sibiu, Craiova sau Constanţa) va continua să ofere şi ea birouri de calitate firmelor aflate în expansiune”, a completat Raicu.
(Sursa: News.ro)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial