ESRB: Prețurile locuințelor în Europa ar putea fi în pragul declinului
Numărul 49, 14-20 dec. 2022 » Analize și sinteze
Prețurile locuințelor europene ar putea fi în pragul declinului, deoarece mediul economic se deteriorează și sectorul imobiliar comercial este în pericol, a avertizat Comitetul European pentru Risc Sistemic (ESRB), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Comitetul European pentru Risc Sistemic - organismul care supervizează stabilitatea financiară în Uniunea Europeană - este condus de președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.
"Ciclul real imobiliar în câteva state membre UE ar putea atinge un punct de cotitură", se arată în raportul ESRB. "Datele privind tranzacțiile și studiile realizate în rândul gospodăriilor, care arată o scădere a intențiilor de a achiziționa sau de a construi o locuință, sugerează că probabilitatea declinului prețurilor în viitorul apropiat sporește", a avertizat Comitetul.
Instituția susține că o corecție pe piața imobiliară comercială ar putea provoca pierderi investitorilor, ar spori riscul creditării pentru bănci și instituții non-bancare și ar determina un declin al valorii garanțiilor.
Băncile europene riscă să aibă profiturile afectate semnificativ, dacă prețurile la locuințe în regiune încep să scadă. Deși bilanțurile robuste ale băncilor fac ca scăderea prețurilor la locuințe să nu reprezinte probabil un risc sistemic, nivelul expunerii creditorilor la sectorul imobiliar arată că ele vor fi afectate în privința câștigurilor, relevă un recent raport al S&P Global Ratings.
În mod obișnuit, împrumuturile pentru locuințe reprezintă între 30% și 50% din totalul creditelor acordate clienților de băncile europene, susține agenția de evaluare financiară, adăugând că probabil instituțiile trebuie să pună deoparte mai mult numerar pentru potențiale incapacități de plată, în cazul în care condițiile economice se înrăutățesc.
"Sporirea riscului de credit în portofoliile de credite ipotecare va duce la o creștere proporțională a provizioanelor băncilor pentru neachitarea împrumuturilor, fiind direct afectate perspectivele lor de câștig", avertizează S&P.
Comentariile sprijină îngrijorările din raportul prezentat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), în care se arată că băncile din UE au raportat împrumuturi și avansuri garantate cu proprietăți imobiliare de peste 4.100 miliarde de euro, aproximativ o treime din toate creditele către gospodării și firme non-financiare.
În ultimii ani, băncile și-au sporit "substanțial" expunerea la credite ipotecare și se observă unele indicii timpurii ale deteriorării calității activelor, avertizează EBA.
Băncile din Irlanda și Ungaria se vor confrunta cu cea mai ridicată pondere a creditelor ipotecare neachitate în cazul unui scenariu economic dificil, avertizează S&P.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial