Eticheta misiunii UE pentru eforturi în direcția neutralității climatice a fost acordată pentru alte 23 de orașe
Numărul 12, 27 mar. - 2 apr. 2024 » Roza vânturilor
În octombrie 2023, primele 10 orașe (printre care și Cluj-Napoca) au primit această marcă
Eticheta misiunii UE a fost acordată, zilele trecute, unui număr de 23 de orașe care fac parte din misiunea UE pentru orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei, una dintre misiunile UE din cadrul programului Orizont Europa. „Eticheta recunoaște planurile orașelor de a realiza deja neutralitatea climatică până în 2030 și urmărește să faciliteze accesul la finanțare publică și privată în vederea atingerii acestui obiectiv. Primele zece orașe au primit marca în octombrie 2023”, se menționează într-un comunicat al Executivului comunitar.
Eticheta misiunii UE a fost acordată de Iliana Ivanova, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, în cadrul unei ceremonii cu primari și reprezentanți ai orașelor în cadrul Zilelor UE ale cercetării și inovării, cel mai mare forum din Europa pentru a discuta despre viitorul științei și inovării și pentru a crea soluții împreună cu cetățenii și cu părțile interesate.
Cele 23 orașe care au primit eticheta sunt: Ioannina, Kalamata, Kozani, Salonic (Grecia), Heidelberg (Germania), Leuven (Belgia), Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Turku (Finlanda), Barcelona, Sevilla (Spania), Pecs (Ungaria), Malmö (Suedia), Guimaraes, Lisabona (Portugalia), Florența, Parma (Italia), Marsilia, Lyon (Franța), Limassol (Cipru) și Izmir (Turcia).
Eticheta misiunii UE reprezintă o etapă importantă în activitatea orașelor. Acesta recunoaște dezvoltarea cu succes a contractelor urbane privind clima, care prezintă viziunea generală a orașelor privind neutralitatea climatică și conțin un plan de acțiune, precum și o strategie de investiții. Orașele își încheie contractele urbane privind clima împreună cu părțile interesate de la nivel local, inclusiv cu sectorul privat și cu cetățenii.
Potrivit comunicatului, UE va continua să sprijine orașele în eforturile lor de transformare a planurilor lor ambițioase într-o rezervă de proiecte. Aceasta include un nou sprijin prin intermediul Băncii Europene de Investiții (BEI). Astăzi, Comisia și BEI au anunțat un acord de completare a serviciilor de consiliere financiară furnizate de BEI în mod specific orașelor care participă la misiune, în special celor cărora li s-a acordat eticheta misiunii. Serviciile, inclusiv Asistența europeană pentru energie locală (ELENA) și Asistența comună pentru sprijinirea proiectelor în regiunile europene (JASPERS), sunt suplimentate cu aproape 19 milioane euro, care vor fi accesibile orașelor participante la misiune prin intermediul unui punct central de contact în cadrul BEI. Acest acord va fi pus în aplicare în viitoarea modificare a programului de lucru Orizont Europa pentru 2024.
În cursul acestui an, Comisia va lansa o „Platformă de capitală a misiunii orașelor”. Această inițiativă va ajuta orașele care au primit eticheta misiunii să pregătească proiecte pentru investiții, le va oferi consiliere neutră cu privire la cele mai bune soluții de finanțare, în strânsă cooperare cu serviciile de consiliere existente, și le va pune în contact cu investitorii. Platforma de capital ar trebui, de asemenea, să transpună strategiile de investiții ale orașelor într-o serie concretă de nevoi de produse și servicii pentru fiecare sector, pentru ca industria să evalueze mai bine cererea și pentru ca întreprinderile mari și mici din UE să își sporească competitivitatea.
Comisia se așteaptă ca alte aproximativ 30 de contracte urbane privind clima să fie prezentate spre revizuire în luna aprilie.
Conform statisticilor CE, orașele generează peste 70% din emisiile de CO2 de la nivel mondial și consumă peste 65% din energia lumii. Acțiunea urbană este esențială pentru atenuarea schimbărilor climatice și poate contribui în mod semnificativ la accelerarea eforturilor de realizare a angajamentului obligatoriu din punct de vedere juridic de a realiza neutralitatea climatică în UE în ansamblu până în 2050, precum și la obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și, la un nivel mai general, de realizare a Pactului verde european. Scopul misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei este de a ajuta orașele europene să devină neutre din punct de vedere climatic și să le ofere cetățenilor lor un aer mai curat, transporturi mai sigure și un trafic mai puțin congestionat.
În aprilie 2022, au fost selectate 100 de orașe din UE și 12 orașe din țări asociate la programul Orizont Europa. Ele testează abordări transsectoriale inovatoare, inclusiv în ceea ce privește implicarea cetățenilor, gestionarea părților interesate și guvernanța internă, pentru a-și accelera calea către neutralitatea climatică. Astfel, vor deveni centre de experimentare și inovare ce vor permite tuturor orașelor europene să le urmeze exemplul până cel târziu în 2050.
Elementul central al misiunii este „Contractele urbane privind clima” (CCC) pe care fiecare oraș participant îl dezvoltă și îl pune în aplicare. CCC conțin: ▪ o parte de angajamente de bază; ▪ un plan de acțiune privind neutralitatea climatică; ▪ un plan de investiții pentru neutralitatea climatică. Acestea sunt create în comun cu cetățenii și cu părțile interesate, cu ajutorul unei platforme a misiunii (gestionată de proiectul NetZeroCities).
Primele orașe și-au prezentat CCC-urile Comisiei în primăvara anului 2023. La 12 octombrie 2023, 10 de orașe au primit eticheta misiunii: Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz și Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria), Cluj-Napoca (România) și Stockholm (Suedia).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane