ETUC: Locurile de muncă de calitate scăzută determină crearea și exacerbarea penuriei de forță de muncă din Europa
Numărul 1, 15-21 ian. 2025 » Lumea în care trăim
Deficitul de forță de muncă din Europa este cauzat de calitatea scăzută a locurilor de muncă, cel mai greu în a recruta lucrători fiindu-le industriilor care plătesc în medie cu 9% mai puțin decât cele mai puțin afectate de această lipsă de personal, afirmă Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC), într-un comunicat citat de Agerpres. „Un nou avertisment cu privire la deficitul de forță de muncă din Europa, emis de Forumul Economic Mondial (WEF), arată de ce Comisia Europeană trebuie să facă o prioritate din furnizarea unui Plan pentru locuri de muncă de calitate. Raportul privind viitorul locurilor de muncă 2025, publicat de grupul angajatorilor, arată că «deficiențele de competențe și deficitul de talente pe piața muncii rămân o barieră cheie» în calea succesului firmelor europene în următorii cinci ani”, se precizează în comunicat.
Potrivit sursei citate, s-a constatat că 54% dintre angajatori se așteaptă ca deficitul de forță de muncă să se înrăutățească - semnificativ peste media globală - iar prioritatea principală a respondenților a fost „finanțarea pentru recalificare și perfecționare”.
Tranzițiile verzi și digitale au făcut mai important ca oricând ca angajatorii să colaboreze cu sindicatele prin negocieri colective pentru a anticipa și gestiona schimbările și pentru a se asigura că lucrătorii primesc formarea de care au nevoie, motiv pentru care Comisia va trebui să furnizeze o Directivă dedicată privind tranziția justă.
„Dar cercetările realizate de Institutul Sindical European au constatat, de asemenea, că penuria este cauzată de calitatea scăzută a locurilor de muncă, fiind cel mai greu să recruteze lucrători industriilor care plătesc în medie cu 9% mai puțin decât cele mai puțin afectate de deficitul de forță de muncă. Președinta von der Leyen (Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, n.r.) a recunoscut acest lucru în discursul său în Parlamentul European din noiembrie, spunând: «Productivitatea depinde de condiții bune de muncă. De câștigarea unui salariu corect. De un echilibru bun între viața profesională și viața privată»”, menționează documentul.
Esther Lynch, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor, a arătat că „în timp ce unii șefi se îndreaptă către Davos pentru a face lobby pentru mai multe politici anti-lucrători, acest raport arată de fapt că, pentru succesul economiei noastre, este esențială creșterea calității locurilor de muncă în Europa”.
„Creșterea calității locurilor de muncă, creșterea salariilor și promovarea negocierilor colective trebuie să facă parte din Planul de competitivitate europeană. Este esențial să anticipăm și să gestionăm schimbarea, să ne asigurăm că lucrătorii sunt pe deplin pregătiți în calificările de care companiile au nevoie și, de asemenea, că angajatorii oferă salarii și condiții care să le permită să atragă și să păstreze forța de muncă de care au nevoie. Cercetările arată că locurile de muncă de calitate scăzută sunt cele care determină crearea și exacerbarea penuriei de forță de muncă care ne afectează competitivitatea, motiv pentru care este absurd să compromitem standardele de muncă în numele competitivității”, a adăugat Esther Lynch, citată în comunicat. Potrivit acesteia, raportul identifică activitățile din domeniile de îngrijire, munca în ferme, livrări și construcții drept activități ce vor fi solicitate în următorii cinci ani, dar de prea multe ori acest tip de muncă grea nu este compensat corespunzător.
„Locurile de muncă de calitate sunt avantajoase pentru lucrători și companii. De aceea, solicit Comisiei să facă din locurile de muncă de calitate un punct cardinal în viitoarea Busolă pentru competitivitate și să prezinte în prima jumătate a acestui an, un Pachet cuprinzător pentru locuri de muncă de calitate. Pachetul pentru locuri de muncă de calitate trebuie să includă inițiative legislative, investiții și programe de acțiune necesare pentru a asigura locuri de muncă de înaltă calitate în fiecare sector și în fiecare regiune - așa cum a solicitat ETUC în scrisoarea sa privind viitoarea Busolă a competitivității”, a susținut reprezentanta Confederației Europene a Sindicatelor.
Astfel, în textul scrisorii ETUC privind viitoarea Busolă pentru competitivitate, adresată președintei Comisiei Europene, se arăta că „locurile de muncă de înaltă calitate, condițiile bune de muncă, dialogul social și negocierea colectivă sunt în centrul competitivității. Busola pentru Competitivitate trebuie să indice direcția furnizării de locuri de muncă de calitate în fiecare sector și în fiecare regiune, îmbunătățirea condițiilor de muncă, consolidarea dialogului social și a negocierilor colective și a democrației la locul de muncă. De asemenea, coeziunea socială este un element cheie pentru competitivitate”.
„Raportul Draghi a recunoscut, de asemenea, importanța modelului social european și a subliniat că promovarea competitivității nu ar trebui să se bazeze pe «reprimarea salariilor pentru a reduce costurile relative». Pentru a ghida direcția de deplasare, solicităm Comisiei Europene să se angajeze să livreze în regim de urgență inițiativele legislative, investițiile și programele de acțiune necesare pentru a asigura locuri de muncă de înaltă calitate în fiecare sector și în fiecare regiune, inclusiv în cadrul Pachetului de locuri de muncă de calitate. Aceasta include, printre altele, următoarele inițiative legislative, bazate pe Declarația La Hulpe privind viitorul Pilonului European al Drepturilor Sociale: o Directivă privind tranziția justă în lumea muncii, prin anticiparea și gestionarea schimbării, bazată pe principiile implicării sindicale și negocierilor colective, și care să asigure dreptul tuturor la formare fără costuri pentru lucrător și în timpul timpului de lucru; reglementarea rolului intermediarilor de muncă și introducerea unui cadru juridic general al UE care să limiteze subcontractarea și să asigure răspunderea solidară prin lanțul de subcontractare; abordarea riscurilor psihosociale și a hărțuirii online și a rușinii la locul de muncă printr-o Directivă europeană; asigurarea unei reglementări eficiente a IA cu principiul «omul în control» încorporat în dreptul UE printr-o Directivă privind IA la locul de muncă; elaborarea unei Directive privind munca la distanță și dreptul la deconectare; întărirea democrației la locul de muncă, în primul rând, prin consolidarea negocierilor colective, introducerea unui cadru UE cuprinzător privind informarea, consultarea și participarea, și protejarea pe deplin a sistemelor de negociere colectivă care funcționează bine; garantarea că revizuirea Directivelor privind achizițiile publice asigură că banii publici sunt direcționați către instituții/organizații care respectă drepturile lucrătorilor și ale sindicatelor, care negociază cu sindicatele și ai căror lucrători sunt acoperiți de contracte colective. Aceste propuneri sunt incluse în Manifestul Confederației Europene a Sindicatelor pentru un acord echitabil pentru lucrători, un program care identifică prioritățile alese democratic ale lucrătorilor și ale sindicatelor acestora”, se arată în scrisoare.
În opinia ETUC, recomandările Raportului Draghi cu privire la necesitatea investițiilor și a unei politici industriale europene ambițioase ar trebui să marcheze un punct de cotitură în abordarea UE. În acest context, ETUC solicită ca Busola pentru competitivitate să includă o politică industrială europeană ambițioasă, susținută de investiții semnificative cu condiționalități sociale, care sprijină bunurile comune și inovația și oferă locuri de muncă de calitate și progres social, bazate pe servicii publice solide, protecție socială, locuințe, transport și îngrijire a copiilor. De asemenea, ETUC cere un moratoriu la nivel european privind concedierile forțate și menținerea locurilor de muncă și a capacităților economice și industriale strategice.
În plus, este esențial ca în Cadrul financiar multianual să fie disponibile resurse suplimentare pentru a sprijini locurile de muncă de calitate, dialogul social și negocierea colectivă, tranziția justă. De asemenea, nu trebuie să existe „cecuri în alb, banii publici și sprijinul trebuie să vină cu condiționalități sociale pentru a asigura crearea de locuri de muncă de calitate”.
„Busola pentru Competitivitate trebuie să conducă înainte și nu înapoi. Trebuie să îndrepte direcția departe de pericolele unei agende de dereglementare care ar reduce drepturile și standardele de muncă sau ar crea obstacole în calea inițiativelor legislative necesare pentru a oferi condiții de muncă și de viață mai bune. Este esențial ca partenerii sociali să fie implicați în definirea măsurilor și abordărilor posibile, inclusiv în ceea ce privește noile «verificări». Acesta este momentul pentru a face progrese prin punerea în aplicare a inițiativelor ambițioase, pentru a garanta că Europa este un loc minunat pentru a trăi, a lucra și a face afaceri, pe baza unor locuri de muncă de calitate, condiții bune de muncă, dialog social puternic și negocieri colective, progres social și convergență ascendentă și democrație la lucru. Busola trebuie să se îndrepte în această direcție”, mai spun membrii Confederației.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane