Eurobarometru: Combaterea schimbărilor climatice ar trebui să fie prioritatea Parlamentului European
Numărul 46, 3-9 dec. 2019 » Lumea în care trăim
„Combaterea schimbărilor climatice și protecția mediului, oceanelor și biodiversității” trebuie să fie cea mai importantă prioritate a Parlamentului European (PE), spun cetățenii europeni în cadrul unui nou sondaj Eurobarometru. Schimbările climatice reprezintă unul dintre motivele pentru care cetățenii au votat la alegerile europene din mai 2019, în special pentru tineri. Acum, pentru prima dată, cetățenii europeni plasează schimbările climatice pe primul loc în lista priorităților Eurobarometrului, se precizează într-un comunicat al PE.
Astfel, 32% dintre europeni cred că lupta împotriva schimbărilor climatice și protecția mediului ar trebui să fie cea mai importantă temă a deputaților europeni. Este cea mai menționată preocupare în 11 state europene, în special în Suedia (62%), Danemarca (50%) și Olanda (46%).
În cadrul sondajului Eurobarometru, cetățenii au fost întrebați și care este cea mai presantă îngrijorare legată de mediu. O majoritate absolută de europeni (52%) menționează schimbările climatice, apoi poluarea atmosferică (35%), poluarea maritimă (31%), deforestarea și creșterea cantității de deșeuri (ambele 28%).
Eurobarometrul mai arată că șase din zece cetățeni europeni sunt încrezători și convinși că protestele conduse de tineri (manifestaţii care, în ultimul timp, au mobilizat milioane de oameni în UE și în întreaga lume) au un impact direct asupra politicilor publice atât la nivel național cât și european. Irlandezii (74%), suedezii (71%) și ciprioții (70%) sunt printre cei mai convinși că protestele vor genera măsuri politice la nivel european, comparativ cu cehii (42%) și cu britanicii (47%).
Din 1973, Eurobarometrul măsoară percepția și așteptările cetățenilor europeni cu privire la UE. Sondajul a fost efectuat de Kantar, în toate cele 28 de state membre, prin metoda interviu față în față, pe un eșantion de 27.607 persoane, cu vârsta de peste 15 ani. Sondajul integral va fi publicat la 10 decembrie 2019.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial