Eurobarometrul standard de toamnă: imigrația și terorismul, provocările cele mai importante cu care se confruntă UE
Telex » Știri 23 decembrie 2016
Imigrația și terorismul continuă să fie considerate provocările cele mai importante cu care se confruntă UE, deși într-o mai mică măsură decât la ultimul sondaj din primăvara anului 2016. Sprijinul pentru prioritățile și politicile Uniunii Europene rămâne puternic și a crescut față de primăvara anului 2016. Acestea sunt două rezultate-cheie ale celui mai recent sondaj Eurobarometru standard, publicat împreună cu sondajul Eurobarometru special „Viitorul Europei”.
Întrebați despre subiectele care îi preocupă cel mai mult, cetățenii au citat cel mai frecvent imigrația ca fiind în continuare una dintre problemele cele mai importante cu care se confruntă UE (45%, -3 puncte procentuale față de primăvara anului 2016). Terorismul (32%, -7) rămâne al doilea subiect cel mai frecvent menționat. Terorismul se situează cu mult înaintea situației economice (20%, +1), a stării finanțelor publice ale statelor membre (17%, +1) și a șomajului (16%, +1). Imigrația este preocuparea cea mai importantă pentru UE în toate statele membre, cu excepția Spaniei și a Portugaliei.
La nivel național, principalele preocupări sunt șomajul (31%, -2) și imigrația (26%, -2). Situația economică este pe locul al treilea (19%, procentaj neschimbat).
În ceea ce priveşte sondajul „Viitorul Europei”, acesta relevă că 66% dintre europeni sunt de acord că UE este un loc de stabilitate într-o lume tulbure. Majoritatea respondenților din toate statele membre împărtășesc acest punct de vedere. 60% dintre europeni consideră că proiectul european oferă o perspectivă de viitor pentru tineretul Europei. 82% dintre europeni sunt de acord că existența economiei de piață libere ar trebuie să fie însoțită de un nivel ridicat de protecție socială. Mai mult de șase europeni din zece consideră că ar trebui luate mai multe decizii la nivelul UE într-o serie de domenii. Opt europeni din zece afirmă că acest lucru ar trebui să se aplice în ceea ce privește „combaterea terorismului” și „promovarea democrației și a păcii” (în ambele cazuri, un procentaj de 80%). Mai mult de șapte europeni din zece consideră că același lucru ar trebui să fie valabil pentru „protecția mediului” (77%), „promovarea egalității de tratament între femei și bărbați” (73%), precum și pentru „abordarea aspectelor privind migrația din afara UE” (71%).
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial