Eurogrup: Banii privați, impulsionați de fondurile publice, ar trebui să stimuleze investițiile în UE
Telex » Știri 6 noiembrie, 9:51
Pentru necesitățile de investiții ale Europei în vederea realizării tranziției verzi și digitale, alături de apărare și cercetare, ar trebui utilizate fonduri publice, în special pentru a atrage și a majora investițiile private, se arată în comunicatul dat publicității după reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro (Eurogrup), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Comunicatul va fi folosit în carul discuțiilor la nivelul UE privind concurența cu Statele Unite și China în domeniul tehnologiilor avansate, în timp ce sunt reduse emisiile de CO2.
Luna trecută, fostul președinte al BCE, Mario Draghi, a estimat că UE are nevoie de investiții anuale de până la 800 miliarde de euro - până la 5% din PIB - pentru a menține ritmul cu rivalii mondiali.
Miniștrii de Finanțe din zona euro spun că suma nu poate fi obținută doar din fonduri publice, ceea ce scoate în evidență necesitatea unor piețe de capital puternice pentru a atrage fonduri private, în condițiile în care finanțele publice sunt afectate de multiplele crize.
Fondurile publice limitate „ar fi cel mai bine folosite ca un catalizator pentru mobilizarea capitalului privat în domeniile unde se pot înregistra rezultate pozitive”, se arată în comunicat.
În acest caz mobilizarea utilizarea unui nivel relativ redus de fonduri europene pentru a acoperi cele mai riscante părți ale unui proiect, iar investitorii privați se vor concentra pe segmentele mai profitabile și mai sigure.
Miniștrii de Finanțe din zona euro s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni înaintea summitului UE dedicat competitivității, care va avea loc în perioada 7-8 noiembrie, la Budapesta.
De asemenea, aceștia și-au exprimat disponibilitatea de a cheltui banii contribuabililor pe servicii și proiecte de infrastructură de care să beneficieze toți cei 450 milioane locuitori ai UE, etichetându-le ca bunuri publice ale UE.
„În timp ce investițiile private sunt vitale, și finanțarea publică joacă un rol important. Finanțarea europeană ar trebui să se concentreze ăe zonele unde bunurile publice pot fi livrate în comun mai eficient”, se arată în comunicat. În ultimele săptămâni rolul finanțării publice a fost principalul factor care a provocat diviziuni între statele membre: Germania și alte state membre UE se opun emiterii de datorii publice, pe care alte țări o apără pentru a investi în priorități comune.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial