Eurometaux: Costurile ridicate la electricitate ar putea să îi alunge pe producătorii de metale din Europa
Telex » Știri 28 septembrie 2021
Creșterea prețurilor la energie electrică ar putea să îi determine pe producătorii de metale să își transfere operațiunile din Europa în altă parte și să submineze planurile UE privind reducerea emisiilor de carbon, a avertizat Eurometaux, asociația care reprezintă interesele industriei europene de metale neferoase, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Guvernele din întreaga Europă sunt presate să intervină pentru limitarea creșterii costurilor cu energia pentru companii și gospodării, creștere provocată de o explozie globală a prețurilor angro la gaze naturale, pe măsură ce economiile ies din pandemia de coronavirus.
„Creșterea prețurilor la electricitate a condus deja la reduceri de producție și ar putea provoca noi relocări ale sectorului nostru în afara Europei dacă nu i se va răspunde”, se arată într-o scrisoare trimisă de Eurometaux către comisarul european pentru Energie, Kadri Simson. „Suntem, de asemenea, îngrijorați că dacă electricitatea rămâne mult prea scumpă, aceasta va descuraja electrificarea industrială ca o rută pentru decarbonizare, ceea ce ar submina obiectivele cuprinse în Pactul Verde European”, se mai arată în aceeași scrisoare.
Uniunea Europeană și-a propus să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, ca un pas intermediar spre emisii zero în 2050.
Producția de metale neferoase, precum aluminiu, cupru sau nichel, necesită un consum mai mare de electricitate decât orice alte materiale, subliniază Eurometaux. „Volume mari din aceste metale vor fi necesare pentru aprovizionarea lanțurilor de valoare din cadrul Pactului Verde precum baterii, vehicule electrice, turbine eoliene, panouri solare și infrastructură de rețea”, susține Eurometaux.
Comisia Europeană a confirmat că a primit o scrisoare din partea Eurometaux și a anunțat că va da un răspuns la momentul oportun.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național