Eurostat: 127 kilograme de deșeuri alimentare per locuitor în UE
Numărul 44, 9-15 nov. 2022 » Breviar statistic
În 2020, primul an al pandemiei COVID-19, aproximativ 127 kilograme de alimente per locuitor au fost risipite în Uniunea Europeană, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Gospodăriile au generat 55% din deșeurile alimentare, reprezentând 70 kg per locuitor. Restul de 45% au fost deșeuri generate în lanțul de aprovizionare cu alimente.
Este prima monitorizare la nivelul UE a deșeurilor alimentare publicată de Eurostat.
Combaterea risipei alimentare de către consumatori rămâne o provocare atât în UE, cât și la nivel global. Nivelul deșeurilor alimentare generate de gospodării este de aproape două ori mai mare față de cantitatea de deșeuri alimentare provenite din sectoarele producerii și fabricării produselor alimentare și băuturilor (14 kg și 23 kg per locuitor; respectiv 11% și 18%). În aceste sectoare există strategii pentru reducerea deșeurilor alimentare.
Restaurantele și serviciile alimentare sunt responsabile pentru 12 kg de deșeuri alimentare per persoană (9%), în timp ce vânzările cu amănuntul și alte rețelele de distribuție a alimentelor au cel mai redus nivel de deșeuri alimentare (9 kg; 7%); dar impactul restricțiilor din pandemie asupra acestor sectoare încă sunt analizate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor