Eurostat: 127 kilograme de deșeuri alimentare per locuitor în UE
Numărul 44, 9-15 nov. 2022 » Breviar statistic
În 2020, primul an al pandemiei COVID-19, aproximativ 127 kilograme de alimente per locuitor au fost risipite în Uniunea Europeană, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Gospodăriile au generat 55% din deșeurile alimentare, reprezentând 70 kg per locuitor. Restul de 45% au fost deșeuri generate în lanțul de aprovizionare cu alimente.
Este prima monitorizare la nivelul UE a deșeurilor alimentare publicată de Eurostat.
Combaterea risipei alimentare de către consumatori rămâne o provocare atât în UE, cât și la nivel global. Nivelul deșeurilor alimentare generate de gospodării este de aproape două ori mai mare față de cantitatea de deșeuri alimentare provenite din sectoarele producerii și fabricării produselor alimentare și băuturilor (14 kg și 23 kg per locuitor; respectiv 11% și 18%). În aceste sectoare există strategii pentru reducerea deșeurilor alimentare.
Restaurantele și serviciile alimentare sunt responsabile pentru 12 kg de deșeuri alimentare per persoană (9%), în timp ce vânzările cu amănuntul și alte rețelele de distribuție a alimentelor au cel mai redus nivel de deșeuri alimentare (9 kg; 7%); dar impactul restricțiilor din pandemie asupra acestor sectoare încă sunt analizate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate