Eurostat: 13,027 milioane de persoane din UE erau în șomaj în august
Numărul 40, 9-15 oct. 2024 » Lumea în care trăim
Rata șomajului în zona euro s-a situat la 6,4% în august, stabilă față de luna precedentă, în timp ce în cazul Uniunii Europene rata șomajului a scăzut la 5,9%, de la 6% în iulie, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În România, rata șomajului a crescut la 5,5% în august, de la 5,4% în iulie.
În cifre absolute, 13,027 milioane de persoane din UE erau în șomaj în august, dintre care 10,925 milioane în zona euro. Comparativ cu situația din iulie, numărul șomerilor a scăzut cu 108.000 persoane în UE și cu 94.000 de persoane în zona euro.
În august, 2,766 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau șomeri, dintre care 2,231 milioane în zona euro. Rata șomajului în rândul tinerilor era de 14,3% în UE și de 14,1% în zona euro, după ce în iulie rata șomajului era de 14,5% în UE și de 14,2% în zona euro.
În rândul femeilor, rata șomajului în august era de 6,1% în UE, stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaților era de 5,7%, în scădere față de 5,8% luna anterioară. În zona euro, rata șomajului în rândul femeilor se situa la 6,6% în august, stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaților era de 6,1%, în scădere față de 6,2% în iulie.
Cele mai mici rate ale șomajului din UE au fost înregistrate în Cehia (2,6%), Polonia (2,9%), Malta (3%), Slovenia (3,3%) și Germania (3,5%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale șomajului au fost consemnate în Spania (11,3%) și Grecia (9,5%).
Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini șomajul este cel al Biroului Internațional al Muncii (BIM). Șomerii, conform definiției BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane