Eurostat: 13,258 milioane de persoane din UE erau în șomaj în luna martie
Numărul 19, 15-21 mai 2024 » Lumea în care trăim
Rata șomajului în zona euro a rămas stabilă în luna martie, la 6,5%, acesta fiind cel mai redus nivel din istorie, în pofida unei conjuncturi economice nefavorabile, informează AFP, preluată de Agerpres. Potrivit datelor publicate de Eurostat, este vorba de cea mai scăzută rată a șomajului înregistrată de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998.
Aceste cifre sunt o dovadă a rezistenței pieței muncii în fața stagnării economice înregistrată în ultimul an și jumătate. Chiar dacă activitatea economică în zona euro a stagnat, începând de la finele lui 2022, ca urmare a consecințelor războiului din Ucraina și exploziei inflației, rata șomajului a continuat să scadă pentru a se stabiliza începând din primăvara lui 2023 la un nivel fără precedent din ultimul sfert de secol.
În cazul Uniunii Europene, rata șomajului a scăzut ușor până la 6% în luna martie 2024, de la un nivel de 6,1% în luna februarie. În România, rata șomajului a scăzut până la 5,3% în martie, de la un nivel de 5,6% în luna februarie a acestui an și unul de 5,5% în luna martie 2023.
În cifre absolute, 13,258 milioane de persoane din UE erau în șomaj în luna martie, dintre care 11,087 milioane în țările care fac parte din zona euro. Comparativ cu situația din luna februarie, numărul șomerilor a scăzut cu 74.000 persoane în UE și cu 94.000 de persoane în zona euro.
Cele mai mici rate ale șomajului din UE au fost înregistrate în Cehia și Polonia (ambele cu 2,9%) și Slovenia (3,1%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale șomajului au fost consemnate în Spania (11,7%) și Grecia (10,2%).
Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini șomajul este cel al Biroului Internațional al Muncii (BIM). Șomerii, conform definiției BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial