Eurostat: 43% din turiștii din UE sunt vizitatori internaționali
Numărul 39, 4-10 oct. 2023 » Roza vânturilor
Uniunea Europeană reprezintă 5,6% din populația mondială, 3% din terenul arabil global, dar anul trecut a înregistrat 45,8% din toate sosirile internaționale de turiști din lume, conform datelor Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Principalele 10 țări de destinație pe plan mondial includ șase state membre ale UE: Franța, Spania, Italia, Germania, Grecia și Austria.
Datele Eurostat arată că turiștii străini din UE și din afara blocului comunitar ar reprezenta 43% din toate nopțile petrecute în unitățile de cazare turistică din UE, în 2022. În 11 din cele 27 state membre ale UE, fluxul dominant sunt turiștii străini.
În trei țări membre ale UE, turiștii străini (din UE și din afara blocului comunitar) sunt responsabili pentru mai mult de 90% din nopțile petrecute în unitățile de cazare turistică din UE: Malta (92%), Croația și Cipru (ambele cu 91%). Urmează Luxemburg și Grecia, cu 86% și, respectiv, 84%, apoi Austria, Slovenia, Portugalia și Spania, care au între 60% și 70%. Pe ultimul loc este România, cu 14%.
În termeni absoluți, cel mai mare număr de nopți petrecute în unitățile de cazare turistică din UE de turiștii străini din UE și din afara blocului comunitar s-a înregistrat în Spania (270 milioane nopți) și Italia (201 milioane nopți), împreună fiind responsabile pentru 40% din toate nopțile petrecute în unitățile de cazare turistică din UE.
În timp ce atractivitatea puternică a turiștilor străini majorează creșterea economiei unei țări și contribuie la o mai bună înțelegere a oamenilor și a culturii unei țări, o dependență ridicată de turismul extern poate face destinația mai vulnerabilă în cazul unui șoc extern, cum ar fi dezastrele naturale sau pandemiile care afectează mobilitatea pe plan internațional.
Călătorii din UE (care călătoresc în propria lor țară de reședință) au fost responsabili pentru 57% din toate nopțile petrecute în unitățile de cazare turistică din UE, în 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile