Eurostat: Aproape 43% din teritoriul UE era acoperit de păduri, în 2015
Numărul 11, 26 mar. - 1 apr. 2019 » Breviar statistic
Pădurile şi terenurile împădurite acopereau, în 2015, aproape 182 milioane hectare în Uniunea Europeană, aproximativ 43% din suprafaţa terestră totală a blocului comunitar, existând 0,36 hectare de pădure per capita, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică Eurostat, citate de Agerpres. Astfel, pădurile acoperă o suprafaţă de teren uşor mai mare decât cea destinată agriculturii (aproximativ 41%).
Cele mai extinse zone cu păduri se află în Suedia (30,5 milioane hectare), Spania (27,6 milioane hectare) şi Finlanda (23 milioane hectare).
Pădurile care acoperă suprafeţele terestre sunt un indicator global în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG) şi un indicator al EU-SDG (Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale UE).
În şapte state membre, mai mult de jumătate din teren era împădurit în 2015. Peste trei sferturi din teren era împădurit în Finlanda şi Suedia, în timp ce procentajul din Slovenia este de 63%. În patru ţări membre procentajul variază între 54% şi 56%: Estonia, Letonia, Spania şi Portugalia.
Pădurile joacă un rol semnificativ în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GHG). Pădurile din UE au absorbit în 2016 echivalentul a 417 milioane de tone de CO2, corespunzător a circa 9% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (4,41 milioane tone), faţă de sub 7% (375 milioane de tone) în 1990.
Comparativ cu emisiile de GHG din fiecare stat membru, în 2016 pădurile au absorbit 74% din CO2 în Suedia, 56% în Finlanda, 53% în Lituania, iar între 20% şi 30% în Slovenia, Letonia, Croaţia şi România.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane