Eurostat: Bulgaria și România, cele mai reduse utilizări ale comerțului electronic din UE
Numărul 37-38, 22 sept.-5 oct. 2020 » Breviar statistic
Patru din șase regiuni din UE unde nivelul de educație terțiară este sub 20% sunt în România
Mai mult de jumătate (60%) dintre adulții din Uniunea Europeană cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au folosit internetul pentru a comanda bunuri și servicii în anul 2018, cel mai scăzut procentaj fiind în principal în Bulgaria, România și sudul Italiei, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În rândul regiunilor NUTS 2 (Nomenclatorul unităților teritoriale de statistică) din UE, cel mai ridicat procentaj de cetățeni care au făcut achiziții online a fost în regiunile din Danemarca, Olanda și Suedia, în fiecare dintre ele cel puțin trei sferturi dintre adulți folosind internetul pentru a comanda bunuri și servicii. Această pondere depășește 85% în Utrecht (Olanda), 87% în Övre Norrland (Suedia) și 86% în Hoevdstaden (Danemarca).
În contrast, cele mai scăzute procentaje de cetățeni care au făcut achiziții online s-au înregistrat în regiunile Severen tsentralen (14%) din Bulgaria, Nord-Est (18%) și Sud-Est (19%) din România și Yuzhen tsentralen (19%), în Bulgaria.
În privința nivelului de educație terțiară, cea mai ridicată proporție în regiunile UE era în 2019 în Sostines (Lituania) și cea mai scăzută în Nord-Est (România), în condițiile în care, la nivelul UE, 40,3% dintre cetățenii cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani și-au finalizat anul trecut educația terțiară, prin urmare, au atins ținta de 40% din planul Europa 2020.
În majoritatea statelor membre UE, regiunile capitalelor înregistrau cel mai ridicat procentaj al nivelului de educație terțiară, exceptând Belgia (unde cel mai ridicat procentaj este în provincia Brabantul Flamand), Spania (País Vasco), Croația (Jadranska Hrvatska), Italia (Emilia-Romagna) și Olanda (Utrecht).
În 2019, proporția nivelului de educație terțiară era egală sau peste ținta de 40% în 101 dintre cele 237 de regiuni NUTS 2 pentru care sunt disponibile datele, iar printre acestea sunt nouă care depășesc 60%: Sostines, în Lituania (70,4%), Warszawski stołeczny, în Polonia (69,2%) și Hovedstaden, în Danemarca (64,2%), urmate de Utrecht, în Olanda (64,1%), și regiunile capitalelor din Stockholm, în Suedia (63,4%), Île-de-France, în Franța (63,2%), Noord-Holland, în Olanda (62,1%), Bratislavský kraj, în Slovacia (62,1%) și Praga, în Cehia (60,9%).
În contrast, patru dintre șase regiuni din UE unde nivelul de educație terțiară este sub 20% sunt în România: Nord-Est (15,5%), Sud-Muntenia (16,3%), Sud-Est (17,8%) și Sud-Vest Oltenia (18,6%), una în Bulgaria, Severozapaden (17,1%), și una în Italia, Calabria (19,9%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial