Eurostat: Cel mai semnificativ procentaj din cheltuielile guvernamentale în UE a fost alocat protecţiei sociale
Numărul 10, 19-25 martie 2019 » Breviar statistic
Cheltuielile guvernamentale totale în Uniunea Europeană se ridicau la 45,8% din PIB în anul 2017, acest procentaj fiind în scădere constantă din 2012, când se situa la 48,9% din PIB, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Cea mai semnificativă pondere din cheltuielile guvernamentale, 18,8% din PIB, a fost alocată în 2017 protecţiei sociale. Urmează sănătatea (7% din PIB), servicii publice generale (5,8% din PIB), educaţia (4,6% din PIB), afaceri economice (4% din PIB), ordine şi siguranţă publică (1,7% din PIB), apărare (1,3% din PIB), recreaţie, cultură şi religie (1,1% din PIB), protecţia mediului (0,8% din PIB).
Cheltuielile pentru protecţia socială au reprezentat cel mai important sector al cheltuielilor guvernamentale în toate ţările din Uniunea Europeană în 2017. Cel mai ridicat procentaj se înregistrează în Finlanda, Franţa, Danemarca, Italia, Austria şi Suedia (cel puţin 20% din PIB), iar cel mai scăzut în Irlanda, Lituania, Malta, Letonia, România, Cehia şi Bulgaria (sub 13% din PIB).
Cu un procentaj de cel puţin 8% din PIB în 2017, Danemarca (8,4%), Austria (8,2%) şi Franţa (8%) au cea mai ridicată pondere din PIB alocată sănătăţii în rândul statelor membre UE.
Potrivit Eurostat, cel mai ridicat procentaj din PIB alocat pentru afaceri economice se înregistra în Ungaria (7,1%) şi Belgia (6,3%), în 2017. România a alocat 4,4%.
Pentru ordine şi siguranţă publică, cel mai ridicat procentaj alocat din PIB era în 2017 în Bulgaria (2,5%) şi Ungaria (2,4%), în timp ce România a alocat 2%.
Cel puţin 2% din PIB au fost pentru apărare în Grecia (2,5%), Estonia şi Cipru (ambele cu 2%), Marea Britanie (1,9%), Franţa şi România (ambele cu 1,8%).
La recreaţie, cultură şi religie, cel mai ridicat procentaj alocat din PIB a fost în Ungaria (3,5%) şi Estonia (2,1%), în timp ce România a alocat 1%, iar la protecţia mediului cel mai ridicat procentaj alocat din PIB a fost în Olanda (1,4%) şi Grecia (1,3%), în timp ce România a alocat 0,5%.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial