Eurostat: Cheltuielile pentru protecția socială au crescut anul trecut în toate statele membre ale UE
Telex » Știri 14 noiembrie 2022
Cheltuielile pentru prestațiile de protecție socială au crescut în 2021 în toate statele membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, arată informațiile preliminare publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Între 2020 și 2021, cele mai mari creșteri ale variației procentuale, în monedă locală, au fost înregistrate în Letonia (23%), Bulgaria (16%) și Ungaria (10%), iar cele mai reduse în Irlanda și Luxemburg (ambele cu 1%) și în Franța, Danemarca, Austria, Belgia, Finlanda, Italia și Estonia (toate cu 2%).
Deși cheltuielile de protecție socială au crescut în monedă locală, când sunt analizate ca procent din PIB, datele arată o scădere în 2021, deoarece PIB-ul a crescut mai mult decât cheltuielile cu prestațiile sociale, în urma redresării după recesiunea din 2020 provocată de pandemie.
În 2020, cheltuielile cu prestațiile sociale au crescut în special în domeniul sănătății și al compensațiilor acordate șomerilor.
La o comparație 2021 cu 2020, cheltuielile pentru prestațiile de protecție socială ca procentaj din PIB au scăzut în toate statele membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, exceptând Bulgaria și Letonia.
În rândul statelor membre ale UE pentru care sunt disponibile estimările pe 2021, cea mai ridicată pondere a cheltuielilor cu protecția socială în PIB a fost în Franța (33% din PIB), urmată de Austria și Italia (ambele cu 32%), iar cea mai scăzută în Irlanda (13%), urmată de Estonia și Ungaria (ambele cu 17%).
Cele mai semnificative scăderi în 2021, comparativ cu 2020, au fost înregistrate în Estonia și Luxemburg (ambele cu minus 2,5 pp) și Belgia (minus 2,2 pp).
Datele pentru România nu au fost disponibile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice