Eurostat clarifică modul de înregistrare a contractelor de performanță energetică în conturile naționale
Numărul 37, 26 sept. - 9 oct. 2017 » Curier legislativ
Eurostat (Oficiul pentru Statistică al Comisiei Europene) a publicat o notă de orientări actualizată privind înregistrarea contractelor de performanță energetică (EPC – energy performance contracts) în conturile administrației publice. Documentul aduce clarificări la normele contabile aplicate acestor contracte, determinând astfel facilitarea investițiilor în acest sector. „Europa are nevoie de investiții. Cu ajutorul acestor orientări, arătăm modul în care autoritățile publice pot investi acum și în sectorul energetic, cu respectarea deplină a principiilor contabilității publice”, a declarat Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, responsabilă și de Eurostat.
Contractele de performanță energetică din sectorul public oferă o soluție practică pentru a face clădirile publice și alte infrastructuri publice mai eficiente din punct de vedere energetic, deoarece investiția inițială poate fi acoperită de un partener privat și rambursată prin economii de energie garantate. Cu toate acestea, de multe ori, acest tip de contract conține simultan elemente de acord de închiriere, de ofertă de servicii, de leasing, de cumpărare sau de credit, ceea ce face ca înregistrarea acestuia să fie o operațiune complexă. La solicitarea statelor membre, Eurostat a lucrat în colaborare cu institutele naționale de statistică (NSI – National Statistical Institutes) pentru a reflecta la modalitatea adecvată de înregistrare a EPC-urilor în conturile administrațiilor publice, colaborare al cărei rezultat este recenta notă de orientări.
„Nota de orientări actualizată va ajuta institutele naționale de statistică din statele membre să înțeleagă mai bine impactul investițiilor în eficiența energetică asupra bilanțului administrațiilor publice. Nota oferă orientări statisticienilor privind interpretarea anumitor dispoziții din SEC 2010 – Sistemul european de conturi – în cazul EPC-urilor, mai precis în cazul acelor EPC-uri care necesită cheltuieli de capital inițiale pentru a îmbunătăți eficiența energetică a unei instalații. EPC-urile în care eficiența energetică este obținută prin măsuri de gestionare a energiei, fără nicio investiție pentru adăugarea sau reînnoirea de echipamente, sunt tratate drept simple contracte de servicii sau de întreținere. Orientările revizuite se aplică în cazurile în care contractantul EPC poate fi considerat proprietarul economic al activului. Facilitățile pentru asistență tehnică, precum Platforma europeană de consiliere în materie de investiții înființată de Banca Europeană de Investiții (EIB) și de Comisie, vor utiliza această notă de orientări pentru a acorda asistență în cazul oricărei eventuale cereri. Nota va fi susținută de un Ghid al practicianului elaborat în comun de Eurostat și de Centrul European de Expertiză în domeniul PPP-urilor (European PPP Expertise Centre) al EIB, care va fi publicat până la sfârșitul anului”, precizează Comisia Europeană, într-un comunicat.
Nota de orientări este disponibilă pentru descărcare aici.
Copyright foto: flynt / 123RF Stock Photo
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice