Eurostat: Creștere spectaculoasă a costurilor asociate muncii în România
Numărul 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017 » Breviar statistic
Costul unei ore de muncă pe ansamblul economiei a crescut, în România, cu 17,2% în primul trimestru al anului 2017, aceasta fiind de departe cea mai mare creștere înregistrată la nivel UE28, în intervalul analizat. România este urmată în top de Ungaria, unde costul unei ore de muncă a crescut cu 11,7%, și de Bulgaria, cu 10,1%, în timp ce media este de doar 1,7%, la nivelul UE, și de 1,5%, în zona euro, se arată într-un comunicat al biroului european de statistică Eurostat.
La polul opus se situează Finlanda, unde a fost înregistrată o scădere de 2,7% a costurilor asociate unei ore de muncă, urmată de Luxemburg și Olanda, ambele înregistrând o diminuare de 0,1%.
Cele două componente principale ale costului forței de muncă sunt reprezentate de salarii și retribuții și costurile nesalariale.
În zona euro, salariile pentru o oră lucrată au crescut cu 1,4%, iar componenta non-salarială – cu 1,6%, în primul trimestru al anului 2017, comparativ cu același trimestru al anului precedent. La nivel UE28, salariul orar a crescut cu 1,6%, iar componenta non-salarială – cu 1,8%, în același interval.
Costurile cu ora de muncă au înregistrat creșteri spectaculoase în România pe parcursul ultimilor doi ani. Astfel, în primul trimestru al anului 2016, acestea înregistrau un trend pozitiv de 10,4%, în timp ce la finalul anului ponderea ajunsese la 12,3%. (Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România)
(Copyright foto: junpinzon / 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc