Eurostat: Creștere spectaculoasă a costurilor asociate muncii în România
Numărul 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017 » Breviar statistic
Costul unei ore de muncă pe ansamblul economiei a crescut, în România, cu 17,2% în primul trimestru al anului 2017, aceasta fiind de departe cea mai mare creștere înregistrată la nivel UE28, în intervalul analizat. România este urmată în top de Ungaria, unde costul unei ore de muncă a crescut cu 11,7%, și de Bulgaria, cu 10,1%, în timp ce media este de doar 1,7%, la nivelul UE, și de 1,5%, în zona euro, se arată într-un comunicat al biroului european de statistică Eurostat.
La polul opus se situează Finlanda, unde a fost înregistrată o scădere de 2,7% a costurilor asociate unei ore de muncă, urmată de Luxemburg și Olanda, ambele înregistrând o diminuare de 0,1%.
Cele două componente principale ale costului forței de muncă sunt reprezentate de salarii și retribuții și costurile nesalariale.
În zona euro, salariile pentru o oră lucrată au crescut cu 1,4%, iar componenta non-salarială – cu 1,6%, în primul trimestru al anului 2017, comparativ cu același trimestru al anului precedent. La nivel UE28, salariul orar a crescut cu 1,6%, iar componenta non-salarială – cu 1,8%, în același interval.
Costurile cu ora de muncă au înregistrat creșteri spectaculoase în România pe parcursul ultimilor doi ani. Astfel, în primul trimestru al anului 2016, acestea înregistrau un trend pozitiv de 10,4%, în timp ce la finalul anului ponderea ajunsese la 12,3%. (Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România)
(Copyright foto: junpinzon / 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național