Eurostat: Creșterea prețurilor produselor agricole a încetinit semnificativ în trimestrul doi din 2023
Numărul 39, 4-10 oct. 2023 » Lumea în care trăim
Recenta creștere a prețurilor produselor agricole în UE a încetinit semnificativ în trimestrul doi din 2023 (comparativ cu perioada similară din 2022), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În plus, prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producție care nu au legătură cu investițiile) a scăzut între trimestrul doi din 2022 și trimestrul doi din 2023, primul declin din trimestrul patru din 2020.
Cele mai recente date sugerează o stabilizare a piețelor agricole globale, după o perioadă de perturbări, caracterizată de o producție agricolă semnificativă și prețuri de producție ridicate.
Între trimestrul doi din 2022 și trimestrul doi din 2023, prețul mediu în UE al produselor agricole în ansamblu a crescut cu 2%, un ritm mult mai redus față expansiunea de 17% în primul trimestru din 2023 comparativ cu primul trimestru din 2022.
Cele mai mari creșteri ale prețurilor în trimestrul doi din 2023 în rândul principalelor categorii de produse s-au înregistrat la citrice (o medie de 89%), ulei de măsline (48%) și cartofi (38%). În mare parte aceste creșteri de prețuri reflectă reducerea producției în urma secetei. S-au înregistrat creșteri de prețuri și la ouă 31%) și porci (28%). În schimb, a scăzut prețul la cereale, cu 31%, iar prețurile la păsări de curte și la lapte au fost în mare parte stabile.
De asemenea, în trimestrul doi din 2023 prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producție care nu au legătură cu investițiile) au scăzut cu 5%. Cele mai mari scăderi au fost la îngrășăminte și amelioratori de sol (-23%), energie și lubrifianți (-13%) și furaje (-5%).
La nivel național, majoritatea statelor membre ale UE (17 din 27) au continuat să se confrunte cu creșteri de prețuri ale produselor agricole în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022. Cel mai rapid ritm de creștere a fost în Portugalia (22%), Grecia (21%) și Spania (16%), țări care au fost afectate de secetă.
În contrast, Lituania (-26%) și Estonia (-15%) au raportat cele mai semnificative declinuri ale prețurilor.
În privința prețului mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producție care nu au legătură cu investițiile), cea mai mare creștere a prețurilor medii comparativ cu trimestrul doi din 2022 a fost în Ungaria și România (ambele cu 6%), în timp ce Lituania, Țările de Jos au avut cel mai sever declin (ambele cu -16%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile