Eurostat: Cu cât nivelul educaţiei este mai ridicat, cu atât rata şomajului este mai scăzută
Numărul 36, 24-30 sept. 2019 » Lumea în care trăim
Rata şomajului în rândul persoanelor care aveau un nivel scăzut de educaţie era anul trecut de 12,5% la nivelul Uniunii Europene şi de 3,9% pentru cei cu un nivel terţiar de educaţie, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Decalajul între ratele şomajului pentru cele nouă niveluri educaţionale în UE s-a adâncit, de la 5,8 puncte procentuale (pp) în 2002 la 8,6 pp în 2018.
În rândul statelor membre UE, în 2018 decalajul a fost în mod special pronunţat în Slovacia (24,8 pp), Lituania (16,4 pp) şi Letonia (13,3 pp), iar cele mai reduse decalaje erau în Cipru şi Portugalia (ambele cu 2,2 pp).
Nivelul şomajului variază considerabil în funcţie de nivelul de educaţie dobândit şi tinde să fie mai ridicat în rândul persoanelor care aveau un nivel scăzut de educaţie comparativ cu cei care au unul ridicat, de exemplu un nivel terţiar de educaţie.
Educaţia terţiară este nivelul de educaţie oferit de universităţi, universităţi tehnice, institute de tehnologie şi alte instituţii care acordă diplome academice sau certificate de competenţă profesională superioară.
Rata şomajului în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani şi care aveau un nivel scăzut de educaţie a urcat în UE de la 10,1% în 2002 la 12,5% în 2018, în timp ce în România creşterea a fost mai redusă, de la 5% în 2002 la 5,4% în 2018. În schimb, în Germania, cea mai mare economie europeană, această rată a scăzut de la 15% în 2002 la 8,5% în 2018.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice