Eurostat: Elevii români, fruntași în UE la studierea limbilor străine
Numărul 36, 28 sept. - 5 oct. 2021 » Roza vânturilor
În 2019, 59% dintre elevii din învățământul general secundar superior au studiat două sau mai multe limbi străine în Uniunea Europeană, cele mai ridicate ponderi fiind în Luxemburg, Franța, Estonia, România, Cehia și Finlanda, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Cunoașterea limbilor străine este un instrument esențial pentru schimburile culturale, astfel de competențe fiind cerute și încurajate la multe locuri de muncă, și poate facilita comunicarea în multe alte contexte.
În rândul statelor membre ale UE, toți elevii din învățământul general secundar superior studiau în 2019 două sau mai multe limbi străine în Luxemburg și Franța. Urmează, cu o proporție de 99%, elevii din Estonia, România, Cehia și Finlanda. Ei sunt urmați de elevii din Slovacia (98%), Croația (95%) și Slovenia (92%).
În contrast, în Grecia doar 1% dintre elevii din învățământul general secundar superior studiau două sau mai multe limbi străine în 2019, un nivel scăzut fiind înregistrat și în Portugalia (6%), Irlanda (12%), Italia (25%) și Spania (27%).
În 2019, engleza era în UE cea mai studiată limbă străină în învățământul general secundar superior (96% dintre elevi), pe locurile următoare fiind spaniola (26%), franceza (22%), germana (20%) și italiana (3%).
În rândul limbilor străine din afara UE, cea mai studiată era rusa (3%), în special în Estonia (68%), Letonia (57%), Lituania (30%) și Bulgaria (24%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc